Zupa krem z buraków i mleka kokosowego

Buraki i mleko kokosowe to połączenie, który z pozoru się wyklucza. Okazuje się jednak, że oba te składniki tworzą zgrany duet smakowy! Szczególnie pod postacią rozgrzewającej zupy. Krem z buraków na mleku kokosowym stawia na nogi i zachwyca orientalnym aromatem. Smakuje nawet tym, którzy nie należą do fanów czerwonej bulwy. Danie świetnie łączy się z indyjskimi przyprawami, warto serwować je z jajkiem i prażoną ciecierzycą. Mleko kokosowe to w kuchni idealna alternatywa dla jogurtów i śmietany. Szczególnie dla tych z nas, które unikają laktozy.

Krem z buraków na mleku kokosowym - przepis

Składniki:

3 duże buraki

1 duża puszka mleka kokosowego

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru

1/2 łyżeczki papryki chili

1 i 1/2 szklanki wody

1 łyżeczka soli himalajskiej

1/2 limonki

do podania: jedno jajko, prażona ciecierzyca

Buraki umyj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz je przez ok. 50 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wystudź bulwy, obierz je ze skórki i pokrój w plasterki. W garnku rozlej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim posiekany czosnek, imbir, przyprawy. Po minucie dodaj buraki, wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj zupę na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksuj ją na krem. Podawaj danie z jednym ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół, szczypiorkiem lub kolendrą oraz prażoną ciecierzycą (sprawdź przepis >>).

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na zupę >>