Kawa mrożona z lodami - domowy przepis

Kawosze, przygotujcie się na gorące dni! Nic tak nie smakuje w upalną pogodę, jak ulubiona kawa serwowana z lodem. Taki napój świetnie pobudza i chłodzi, może nawet zastąpić zwykły deser. Wszystko zależy od tego, z czym go przyrządzimy. Do naszych ulubionych wariantów należy kawa mrożona z lodami bananowymi. Mamy na myśli domowe #nanaicecream (dowiedz się więcej >>), w których składzie brak cukru, tłuszczu czy sztucznych dodatków. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów, jaką wykonasz w zaledwie kilka minut. Domową kawę mrożoną możesz dosłodzić miękkimi daktylami, jej smak podkręci również wanilia, cynamon oraz szczypta soli. Tak przyrządzony napój kawowy szybko ugasi twoje pragnienie i na długo zaspokoi apetyt. Warto zacząć do niego letni dzień!

Kawa mrożona - jak ją zrobić? Przepis >>

Przepis:

filiżnka ostudzonego espresso

2 mrożone banany/gałka tradycyjnych lodów

1/2 łyżeczki cynamonu

2 miękkie daktyle medjool

1/2 szklanki mleka (np. migdałowego)

laska wanilii

szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Banany obierz ze skórki, pokrój na plastry, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw na noc do zamrażarki. Kawę zaparz i odstaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, zmiksuj ją w pojemniku blendera z bananami, mlekiem, cynamonem oraz daktylami. Do mieszanki dodaj szczyptę soli i pastę waniliową z przekrojonej na pół laski wanilii. Napój przelej do słoika lub wysokiej szklanki. Smacznego!

Kawa z masłem orzechowym - przepis >>