Proporcje oraz autorstwo przepisu drinku Martini są tematem ciągłych dyskusji. Jedni uważają, że autorem jest barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker. Miało to miejsce podobno w 1911 lub 1912 roku. Inni uważają, że Martini powstało za sprawą koncernu Martini and Rossi produkującej wermut Martini. Być może pochodzi od koktajlu Martinez z przepisu zawartego w Księdze Barmana z końca XIX wieku.

Wermuty w Polsce nie są niczym nowym. Od czasów PRL-u znamy chorwacką Istrię, a wśród znanych marek większość ludzi kojarzy Cin&Cin, Ciociosan czy właśnie Martini. Wermut ma kilka odmian (czerwone, białe, różowe i extra dry). Co ciekawe, Martini to nie zawsze Martini. Pod tą nazwą sprzedaje się też wina musujące. To słowo opisuje też wszelkie drinki na bazie różnych alkoholi, nie tylko wermutów, serwowane w kieliszku koktajlowym (martinówka). Ale my skupimy się na klasycznych przepisach. Zaczniemy od tego najpopularniejszego, czyli Martini z oliwką.

Jak pić Martini? Drink

Od razu trzeba zaznaczyć na wstępie, że klasyczne Martini jest zawsze mieszane. Co więcej, zawsze składa się z ginu i wermutu. Podaje się je z nieparzystą ilością oliwek. Przepis na średnio wytrawną wersję Martini wygląda tak:

  • 90 ml ginu

  • 30 ml wytrawnego wermutu

  • oliwki

W tym przypadku alkohol powinien być rzecz jasna schłodzony, w temperaturze od 10 do 15 stopni. Do kieliszka dorzucamy kilka kostek lodu, zalewamy go wodą i zostawiamy. W shakerze lub szklance mieszamy alkohole. Należy pamiętać, że nie wstrząsamy ich, bo niepotrzebnie to rozwadnia trunki. Po skończeniu wylewamy wodę i lód z kieliszka, a następnie przelewamy do niego gotowy drink. W ramach dekoracyjnych dodajemy oliwki. Powinno się je zostawić w kieliszku do czasu, gdy jego zawartość zostanie opróżniona. Ewentualnie można wyjąć owoc za pomocą wykałaczki. Martini często podaje się przed posiłkiem. To z racji tego, że pobudza apetyt, a jednocześnie gasi pragnienie.

Wersja Dry Martini ma już inne proporcje (gin – 60 ml, wermut wytrawny – 10 ml). Przyrządzenie jest identyczne, jak powyżej. Koktajl ozdabiamy oliwkami lub skórką cytryny (jej sok wyciskamy do drinka). A jak podawać Martini z oliwką?

Martini zawsze podaje się w dedykowanych dla tego drinka kieliszkach. W innej sytuacji jest to po prostu złamanie savoir vivre’u. Kieliszki do Martini mają niską, szeroką czaszę i średniej długości nóżkę. Martini nie pijemy naraz, lecz sączymy małymi łykami, delektując się smakiem. Podobnie do picia brandy, trzymamy kieliszek za nóżkę, by nie ogrzewać czaszy, a tym samym alkoholu. Jeśli akurat nie mamy kieliszków do Martini, to drinka można podać w szklankach do whisky – z grubego szkła.

Vesper Martini

Koktajl Vesper Martini to ciekawa wariacja klasycznego wytrawnego Martini. Znane jest przede wszystkim z książek o Jamesie Bondzie oraz ich adaptacji filmowych. 007 nazwał drink Vesper na cześć swojej dziewczyny Vesper Lynd. Czym różni się od klasycznego Martini? Przede wszystkim w tym koktajlu znajdziemy wódkę, a nie gin. Kolejną różnicą jest samo przyrządzenie – Vesper Martini wstrząsamy w shakerze, a nie tylko mieszamy. Aby przygotować Martini z wódką, należy trzymać się następujących proporcji:

  • 20 ml czystej wódki

  • 60 ml ginu

  • 10 ml wytrawnego wermutu

Podobnie jak przy klasycznym Martini, schładzamy kieliszek lodem. Do wypełnionego lodem shakera wlewamy wszystkie składniki. Wstrząsamy ok. 10-15 sek. Następnie przelewamy do kieliszka koktajlowego i przyozdabiamy spiralką ze skórki cytrynowej (zamiast oliwki).

W ramach ciekawostki dodamy, że ekranizacje powieści uprościły przepis Iana Fleminga. 007 pije swojego drinka w kieliszku koktajlowym bez likieru. Dopiero w filmie „Casino Royale” grający Bonda, Daniel Craig podając przepis na drinka, wymienia likier lillet. Inna sprawa, że sam Fleming tylko raz napisał, że jego bohater pije Vesper Martini z lllietem – właśnie w pierwszej książce z Bondem, czyli „Casino Royale”. W innych powieściach Bond korzysta z dobrodziejstwa wariacji Martini z wódką lub ginem.

Ponadto, trudno jest przyrządzić tego drinka w oryginalnej postaci: gin był w latach 50. XX wieku mocniejszy, a producent likieru lillet w międzyczasie zmienił recepturę. Więc obecnie przyrządzamy wersję do niego zbliżoną.

Martini w drinkach

Na koniec można wspomnieć coś jeszcze o Martini w drinkach. Tutaj jest spora dowolność, bowiem Martini można użyć do większości drinków, w których pojawia się słodki wermut. Mamy zarówno Manhattan (2 części whisky na ½ część Martini),a także Rob Roy (szkocka whisky, Martini, 2 krople angostury), Ferrari (2 części wermutu na kilka kropel Amaretto), Negroni (gin, campari, Martini czerwone w równych proporcjach, podawane na lodzie), czy Bronx (martini extra dry, dowolne inne, sok pomarańczowy i gin). Oprócz tego, Martini nieźle sprawdza się z winem musującym, z wiśniówką ,whisky i sokiem pomarańczowym (Blood and Sand).

Popularne jest picie Martini ze sprite'm, ale nie polecamy tej wersji. Po pierwsze, ten napój jest bardzo agresywny, więc zabija smak. Po drugie, Martini jest drinkiem wytwornym i eleganckim, stąd najlepiej go pić w klasyczny sposób lub bondowski.

Poniżej przedstawiamy rodzaje wermutów martini.

Martini Bianco

Martini Bianco to niezwykle smaczny i aromatyczny wermut. To za sprawą jego bazy, którą tworzy mieszanka ponad 40 różnych ziół, wanilii i białego włoskiego wytrawnego wina. Do tego wszystkiego znajdziemy w tym alkoholu rafinowany cukier, co nadaje mu słodki smak. Połączenie tych wszystkich składników w odpowiednich proporcjach tworzy niesamowitą kompozycję, która od lat cieszy mnóstwo ludzi na całym  świecie. A z czym podawać Martini Blanco? Dobrym pomysłem będzie połączenie go z niewielką ilością toniku i dodatkiem soku z limonki. Równie dobrze białe martini smakować będzie z gazowanym, cytrynowym napojem (dobrym przykładem jest martini ze Sprite'm) lub tonikiem i kilkoma kostkami lodu.

Martini Fiero

Jest to najnowsza odmiana wermutu martini. Od lat osiemdziesiątych marka Martini nie wprowadzała żadnych nowości i opierała produkcję i sprzedaż na swoich klasykach, których receptury są pielęgnowane już przez wiele lat. Konkretnie mowa tutaj o Martini Bianco, Martini Rosso, które znane są już ponad 150 lat oraz powstałym około 40 lat temu Martini Rosato. Martini Fiero wyróżnia dodatek pomarańczy. Świetnie komponuje się on z ginem.

Martini Rosso

Tworzony według oryginalnej receptury od 1863 roku. Jest to połączenie ziół włoskich, gorzko-słodkich nut drzewnych oraz dodatku karmelu. Ta mieszanka tworzy słodki z delikatną goryczką wermut o bursztynowo-brązowej barwie. Znakomity smak sprawił, że Martini Rosso jest składnikiem wielu cenionych i uznanych koktajli takich jak manhattan i martinez.

Martini Rosato

Stworzony dla miłośników owocowych nut. Jest niesamowicie orzeźwiający i aromatyczny, a to za sprawą składników takich jak:

  • mieszanka ziół,
  • malina,
  • granat,
  • cytryna,
  • cynamon.

Wyselekcjonowany skład daje wspaniałe doznania smakowe i idealnie sprawdza się w letnie, gorące wieczory.

Martini Extra Dry

Ten rodzaj powstał w 1900 roku i od tamtej pory stał się składnikiem mnóstwa koktajli alkoholowych. Wytrawny, świeży z dodatkiem owocowych nut malin i cytrusów oraz aromatów drzewnych świetnie odgrywa rolę aperitifu.