Koniec wakacji wcale nie musi oznaczać końca pysznych, lekkich deserów. Kto zrobił owocowe zapasy, ten może cieszyć się nimi także jesienią! Mrożone owoce zachowują cenne witaminy, a intensywnie fioletowa jagodowa panna cotta potrafi przypomnieć o najbardziej słonecznych dniach lata...
 
Jagodowa panna cotta - przepis
 
Składniki:
(na 4 porcje)
  • szklanka śmietanki kremówki 30%
  • szklanka mleka 2%
  • szklanka jagód (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody

Jagodowa panna cotta - jak zrobić?

Jeśli używasz mrożonych jagód, wyjmij je z zamrażalnika na 10-15 minut przed zmiksowaniem. Odmierz szklankę śmietanki kremówki i szklankę mleka. Wlej płyny do rondelka, dodaj 4 łyżki cukru, cukier waniliowy. Podgrzewając, mieszaj, by składniki się połączyły. Jagody umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, dodaj do podgrzewanej śmietanki. Wszystkie składniki podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj. Przestudź, a kiedy śmietanka ostygnie, dolej ją do zmiksowanych jagód. Całość jeszcze raz zblenduj. Masę rozlej do pucharków, wystudź i chłodną wstaw do lodówki, by całkowicie stężała.

Jagodowa panna cotta, Moje Qulinaria dla ELLE.pl

Jagodowa panna cotta, Moje Qulinaria dla ELLE.pl

Paulina Jóźwiak

 http://mojequlinaria.blogspot.com