Goth ice-cream - lody w czarnym wafelku

Mamy dobrą wiadomość dla wyznawców zasady "all black everything". Czerń stała się najmodniejszym kolorem tego roku w kulinariach! Zaskoczy nas nie tylko w napojach, takich jak czarna lemoniada (receptura >>), ale i w słodkich deserach. Próbowaliście już czarnych lodów? Do największych trendów w kuchni należą goth ice-cream, czyli lody w "mrocznych" odcieniach (fioletowym, granatowym, zgniłej zieleni, szarościach) serwowane w czarnym wafelku. Co ciekawe, przysmak jest korzystny dla zdrowia, bo za jego barwę odpowiada węgiel aktywny. Ciemna substancja ma właściwości wspomagające oczyszczanie organizmu z toksyn. Dawniej stosowano ją na dolegliwości trawienne. Dziś ma o wiele szersze zastosowanie - jest naturalnym barwnikiem oraz składnikiem kosmetyków pięlegnujących cerę. Hitem są czarne maseczki na twarz (przepis diy >>)czy nawet pasty do zębów z węglem aktywnym. Dacie się ponieść temu trendowi? Lody w czarnym wafelku można już zjeść w Polsce. Serwuje je lodziarnia "Istne Lody Rzemieślnicze" w Katowicach!

#gothicecream - trend kulinarny 2017 - ZDJĘCIA >>

Przybory kuchenne w sklepie ELLE: