Na początku lata Gault&Millau Tour 2017 wyruszyło w podróż po Polsce, by poznać najlepszych szefów rodzimej kuchni. Z tej okazji zorganizowano kulinarne spotkania w czterych regionach naszego kraju: Centrum-Lubelszczyzna (Warszawa), Wielkopolska-Ziemia Lubelska, Dolny Śląsk (Poznań), Małopolska-Podkarpacie-Bieszczady, Górny Śląsk (Kraków) oraz Pomorze-Kujawy, Mazury-Warmia-Suwalszczyzna-Podlasie (Sopot). Każda z tych części Polski przedstawiła jury swoich szefów kuchni, reprezentujących restauracje znajdujące się w ostatnim wydaniu "Żółtego Przewodnika". Pośród zaproszonych gości znaleźli się takż właściciele miejsc aktualnie wizytowanych przez inspektorów Gault&Millau. Kuchmistrzowie nagradzani są w pięciu kategoriach: Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef, Kuchnia Tradycyjna. Kto zdobędzie największe uznanie i wpłynie na przyszłość naszej gastronomii? Niebawem poznamy pełną listę zwycięzców.

Wybory polegają na degustacji popisowych dań przygotowanych przez zaproszonych szefów kuchni z regionu. Dotychczasowi zwycięzcy zaprezentowali m.in. takie potrawy, jak: tatar wołowy z fermentowaną kapustą pekińską, crumble z suszonego koglu-moglu z malinami, czy solonego pstrąga ojcowskiego z majonezem ziołowym i lodami z cydru. Zdrowo i lokalnie! Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń. Ostatnie wybory najlepszych szefów kuchni odbędą się już 18 września w Sopocie. 

Najlepsi szefowie kuchni wybrani w Krakowie:

1. Szef Roku – Dominik Duraj, restauracjaVilla Gardena (Chorzów) 

2. Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracjeKarakter / Zazie Bistro (Kraków) 

3. Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków) 

4. Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój) 

5. Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice) 

Najlepsi szefowie kuchni wybrani w Poznaniu:

1. Szef Roku - Karol Sankowski, restauracja Marina (Wrocław)

2. Szef Jutra - Adam Adamczak, restauracja Oskoma (Poznań)

3. Młody Talent - Dawid Szkudlarek, restauracja Folwark Folińscy (Wysoka, woj. lubuskie)

4. Kobieta Szef - Monika Szewczuk, restauracja Dobra Karma (Wrocław)

5. Szef Kuchni Tradycyjnej - Tomasz Tomiuk, restauracja Afrodyta Spa & Wellness (Ośno Lubuskie)

Najlepsi szefowie kuchni wybrani w Warszawie:

1. Szef Roku - Robert Trzópek, restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)

2. Szef Jutra - Szymon Stach, resuaracja Quale Restaurant (Łódź)

3. Młody talent - Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)

4. Szef Kuchni Tradycyjnej - Wojciech Kilian, restauracja Signature (Warszawa)