Powstrzymajmy się przed pokusą kupienia gotowych tortilli w sklepie. Rzadko mają one dobry skład, a te pszenne, pełne konserwantów, emulgatorów i spulchniaczy nie sprawdzą się jako placki na tortille fit. Samodzielne przygotowanie ich w domu wcale nie jest skomplikowane i pozwoli uzyskać znacznie zdrowszy efekt końcowy.

Fit tortilla – przepis na ciasto

Jak zrobić tortille fit samodzielnie? Do ich przygotowania wystarczą jedynie cztery podstawowe składniki, które uzupełniać można ziołami, czosnkiem, sezamem. Zmieniać można także rodzaj mąki. Na samym początku warto zastanowić się, czy potrzebne nam będą placki do zawijania czy do przygotowania quesadillas. Pod tym kątem przepis na fit tortille może być modyfikowany. Placki do zawijania farszu powinny być miękkie i elastyczne. Aby zapobiec ich łamaniu, dodaje się więcej wody i oleju oraz skraca czas podsmażania.

Do przygotowania domowych placków na tortille potrzebne będą następujące składniki:

  • 25 dag mąki pełnoziarnistej mąki pszennej, orkiszowej lub żytniej - w przypadku quesadillas ilość mąki można zwiększyć do 30 dag,
  • 125 - 150 ml gorącej wody
  • 3-5 łyżek oleju
  • sól

Wymienione składniki połączyć, a następnie przez 5-7 minut wyrabiać sprężyste ciasto. Na tym etapie można także dodać zioła lub inne dodatki smakowe. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Następnie podzielić je na równe części i formować kulki. Aby były zbliżone wielkością, dobrze jest posłużyć się wagą kuchenną.

Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy zbliżonej do średnicy patelni. Najbezpieczniej jest nawijać ciasto na wałek i za jego pomocą przenosić placki na rozgrzaną patelnię. Piec bez tłuszczu po 20 sekund z każdej strony. Jeśli placek ma być twardszy, należy ten czas wydłużyć. Gotowe tortille można nadziewać.

Fit tortilla wegetariańska – przepis

Fit tortilla z warzywami po meksykańsku to propozycja na pełnowartościowy posiłek bez mięsa. Lista składników jest dość długa, ale można je - w razie potrzeby - zamienić na inne lub pominąć. Zachęcamy jednak do wypróbowania tej wersji.

  • 4 tortille
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej

Przygotować warzywa: paprykę, pomidor, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażać cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, pomidory, odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy. Smażyć około 20 minut. Kilka minut przed końcem dodać passatę i - w razie potrzeby - wodę. Doprawić według uznania.

Tortille podgrzać w piekarniku lub na patelni. Na gorącej nałożyć farsz, omijając brzegi i składać. Ponownie ułożyć na suchej patelni złożeniem do dołu, pozostawić na kilkanaście sekund.

Fit tortilla z tuńczykiem – przepis

Domowa tortilla fit z tuńczykiem to ciekawy zamiennik zwykłej kanapki. W składzie pojawia się także sos do tortilli fit na bazie jogurtu.

  • 4 tortille
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 4 liście sałaty
  • 3-4 łyżki kaparów

na sos:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • sól ziołowa

Składniki sosu połączyć. Posmarować nim tortille, po czym układać sałatę, pokrojony pomidor, paprykę i tuńczyka. Posypać kaparami i zwinąć rulon. Do środka wlać można dodatkową porcję sosu.

Fit tortilla na śniadanie – przepis

Zdrowa tortilla podana na śniadanie nasyci na długo i dostarczy zdrową porcję energii. W wariancie wegetariańskim polędwicę z indyka można pominąć.

  • 4 tortille
  • 4 jajka
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry polędwicy z indyka
  • po 2 łyżki pokrojonego pomidora na każdą tortillę
  • po 2 łyżki pokrojonego awokado na każdą tortillę

Jajko ugotować w koszulce lub usmażyć. Na tortilli ułożyć sałatę, plaster polędwicy z indyka i jajko. Posypać awokado i pomidorem, po czym zwinąć. Można podać z dodatkiem zimnego sosu pomidorowego.

Fit tortilla na kolację – przepis

Na kolację warto dostarczyć sobie białka oraz zdrowej porcji warzyw. Zasadę tę realizuje smaczna tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami.

  • 4 tortille
  • 2 piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 4 liście sałaty
  • 1/2 ogórka
  • curry

Cukinię i paprykę pokroić w plastry, oprószyć ulubionymi przyprawami i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej albo udusić w piekarniku. Mięso pokroić w paski, obtoczyć w curry i również ugrillować. Tortille farszerować warzywami surowymi i grillowanymi oraz mięsem. Można dodać sos jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy.