Fit deser: czekoladowo-kokosowa tapioka

Budyń z tapioki to idealna opcja na śniadanie (albo słodki deser) na wynos! Wykonanie go jest szybkie i łatwe, można również dowolnie zmieniać jego smak. Warto więc urozmaicać ten posiłek dodając do niego karob, kakao, smakowe mleko, wanilię lub cynamon. Hitem jest również pudding z tapioki serwowany z owocowym musem! Dzięki temu dostarcza witamin i sprawdza się w upalne dni. Perełki tapioki nie posiadają glutenu i stanowią niskokaloryczną przekąskę. Bez obaw można spożywać je na diecie, jako alternatywę dla popularnych słodkości. 

Składniki: 

1/3 szklanki tapioki

szklanka wody

szklanka mleka kokosowego

łyżka syropu klonowego

2-3 łyżki karobu

2 kostki gorzkiej czekolady (o wysokiejn zawartości masy kakaowej)

Tapiokę zalej zimną wodą i odstaw na minimum godzinę. Po tym czasie zagotuj w rondelku mleko kokosowe i dodaj do niego odcedzoną tapiokę. Cały czas mieszaj budyń, aż masa zgęstnieje. Następnie podziel pudding na dwie części, przekładając go do oddzielnych miseczek. Do jednej z nich dodaj karob i wymieszaj tapiokę, aż uzyska jednolity, brązowy kolor. Kiedy lekko się wystudzi, przęłóż oba budynie warstwami do słoiczka - deser możesz urozmaicić płatkami kokosa i kawałkami gorzkiej czekolady oraz świeżymi owocami. 

Poznaj zalety innych zdrowych produktów >>