Zdrowe ciasto - blondie z mąki orkiszowej

Blondie to amerykański klasyk, który jest odpowiedzą na mocno czekoladowe brownie. Ten deser ma równie słodki smak i sprawdza się w duecie z letnimi owocami! Na dodatek bez problemu można jeść go na diecie, gdyż posiada niski indeks glikemiczny. W jego składzie brak cukru, a zwykłą mąkę zastępuje pszenica orkisz, będąca sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki! I choć w tradycyjnym przepisie znajduje się tabliczka białej czekolady, zamiast niej alternatywnie warto użyć polewy o kokosowo-waniliowym smaku. Poznaj swoją nową, ulubioną przekąskę i włącz ją do swojego fit jadłospisu!

Ciasto blondie w wersji fit - przepis

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego (bez dodatków)

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka mleka migdałowego

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki owoców żurawiny

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki posiekanych migdałów

polewa: puszka mleka kokosowego, łyżeczka syropu klonowego + kilka kropel aromatu waniliowego

Banany obierz i rozgnieć widelcem. Połącz je w misce z masłem orzechowym. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki - mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie przesyp składniki do miski z bananowo-orzechową masą i zmiksuj blenderem, dodając mleko migdałowe. Na koniec do masy dodaj migdały, wiórki kokosowe, żurawinę. Całość wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po wystudzeniu możesz polać je kokosowo-waniliową polewą - mleko kokosowe podgrzej w rondelku, mieszając je z wanilią oraz syropem klonowym.