Fit batony kokosowe oblane czekoladą

Masz ochotę na niezdrową przekąskę? Zamiast batona leżącego przy kasie w sklepie, zaopatrz się w zdrowe produkty spożywcze. Uwierz, że z oleju kokosowego, wiórków, gorzkiej czekolady i naturalnego słodu stworzysz o wiele lepszy deser. Znamy prosty przepis nie wymagający pieczenia, który usatysfakcjonuje każdego łasucha. Nie ma w nim nawet mleka, glutenu czy białego cukru. To słodycz, którą śmiało można jeść na diecie! Kokos i czekolada są smacznym duetem, sprawdzającym się na czarną godzinę. Składniki te są pożywne, gdyż zawierają zdrowe tłuszcze, które na długo nasycają organizm. Kokosowe fit batony śmiało można zjeść przed pójściem na trening. Dodają energii i poprawiają humor - w końcu kakao uwalnia endorfiny! Polecamy również domowe rafaello - słodycz, którą zrobisz z kaszy jaglanej (przepis >>)

Fit batony kokosowe - przepis

Składniki:

3 szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki oleju kokosowego

3 łyżki syropu klonowego

3 łyżki mąki kokosowej

10 łyżek wody

szczypta soli himalajskiej

polewa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa 90%)

Wszystkie składniki poza czekoladą połącz w jednym naczyniu. Zwartą, kokosową masę przelej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią aluminiową. Wstaw go na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Schłodzoną masę kokosową pokrój na prostokąty lub kwadraty, każdego z nich zanuż w czekoladowej polewie. Możesz dodatkowo obtoczyć je w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów lub jagodach goji. Batony wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe - smacznego!

10 czekoladowych przepisów z awokado >>