Szarlotka – drink o długiej historii?

Zanim zabierzemy się za dobór składników i przygotowanie, poznajmy jego historię. Szarlotka, znana także pod nazwą Tatanka (w języku lakota oznacza bizona), to bez wątpienia jeden z najczęściej spożywanych i najpopularniejszych drinków na świecie. Świadczy o tym między innymi prestiżowe wyróżnienie brytyjskiego dziennika „The Independent”, który pod koniec lat 90. umieścił połączenie żubrówki z sokiem jabłkowym w pięćdziesiątce najlepszych koktajli na świecie. Ten fakt może cieszyć podwójnie, ponieważ pomysł na Szarlotkę vel Tatankę (co niektórych może zaskoczyć) zrodził się w Polsce. W czym tkwi jego fenomen? Przede wszystkim w prostocie smaków i łatwości w wykonaniu. Potrzebujemy bowiem tylko dwóch składników – kultową wódkę ze źdźbłem trawy w środku oraz soku z jabłek. Ale co tu dużo mówić, przekonajcie się sami. Przepis na Szarlotkę znajdziecie poniżej.  

ZOBACZ TAKŻE: Niebieska wódka do drinków? Sprawdź, którą wybrać i jakie koktajle z nią skomponować [PRZEPISY]

Jak zrobić ten słynny drink Szarlotka? Przedstawiamy sprawdzony przepis z żubrówką

Drinki bazujące na wódce, które są nieodłącznym elementem niemal każdej imprezy, są doskonałe w smaku i nie wymagają zbyt dużego poświęcenia czasu. Powstają chwila (dosłownie i w przenośni) moment poprzez dokładne wymieszanie składników. Tak jak opisywana przez nas Szarlotka, czyli jeden z najprostszych w przygotowaniu koktajli. Do jego wykonania wystarczy zaledwie: 50 ml żubrówki, 100 ml soku jabłkowego i kilka kostek lodu (ewentualnie kruszony lód) oraz opcjonalnie cynamon i jabłko do dekoracji. 

Sposób przygotowania: na początku należy wypełnić szklankę (najlepszym wyborem będzie taka jak do whiskey) lodem, a następnie dolewamy aromatyzowanej wódki bazie żyta. Całość dopełniamy sokiem jabłkowym i delikatnie mieszamy. Żeby drink jeszcze lepiej smakował i wyglądał, możemy posypać go szczyptą cynamonu oraz udekorować plasterkiem jabłka. Voilà, gotowe! Dlatego jeśli lubisz nieskomplikowane drinki, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Wykonanie zajmie Ci niewiele ponad dwie minuty. 

SPRAWDŹ: Jak zrobić poncz bezalkoholowy? [PRZEPISY]

Drink Szarlotka na ciepło czy na zimno?

W kalendarzu jesień, a na dworze robi się coraz zimniej. W takie dni nie ma nic lepszego niż ogień tlący się w kominku, ciepły i milusi w dotyku koc oraz wygodny fotel. Nie może oczywiście zabraknąć także gorącej herbaty, lampki wina lub innego trunku, który pozwoli – chociaż na chwilę – zapomnieć o brzydkiej pogodzie za oknem. W długie jesienno-zimowe wieczory na pewno rozgrzeje nas połączenie żubrówki i soku jabłkowego. Tak właśnie, dobrze słyszycie. Popularną Szarlotkę możemy podawać także w wariancie na ciepło, a przepis – tak jak w przypadku klasycznej wersji – jest banalnie prosty. Sprawdźcie. 

Drink Szarlotka na ciepło – przepis / iStock

Składniki:

  • 50 ml żubrówki
  • ok. 200 ml soku jabłkowego 
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • jabłko pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania: 

Do garnka przelewamy sok jabłkowy, dodajemy cynamon i goździki. Po chwili, dla jeszcze lepszego smaku, dorzucamy pokrojone w plasterki jabłko i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy wywar nabierze odpowiedniej temperatury, całość uzupełniamy głównym składnikiem, czyli żubrówką. Gotowy drink wlewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego! 

POLECAMY: Zrobiło się zimno, czas na grzaniec. Oto sprawdzone przepisy od Matteo Brunetti

Przepis na drink Szarlotka z whisky

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, najważniejszym składnikiem Szarlotki, obok soku jabłkowego, jest żubrówka (więcej przepisów z żubrówką w roli głównej znajdziecie tutaj >>). Niekiedy jednak – w zależności od indywidualnych preferencji – można natknąć się na wariant koktajlu, gdzie znana na całym świecie legendarna polska wódka zastępowana jest przez whisky. Efekt? Bardzo prosta kompozycja, ale przy tym niezwykle smaczna i orzeźwiająca. To połączenie sprawdzi się przy każdej okazji. Od wesel po urodziny, imprezę sylwestrową, a skończywszy na randkach czy wieczornym spotkaniu ze znajomymi. Poznajcie przepis. 

Składniki:

  • 50 ml whisky 
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • woda gazowana
  • cynamon
  • lód w kostkach lub kruszony

Sposób przygotowania:

Wykonanie tej wersji Szarlotki nie powinno sprawić nikomu najmniejszego kłopotu. Do szklanki wrzucamy lód i wlewamy whisky. Następnie dodajemy sok jabłkowy, sok z cytryny i syrop cukrowy oraz szczyptę cynamonu. Całość mieszamy. Na koniec uzupełniamy drink odrobiną wody gazowanej. Na zdrowie! 

POPULARNE: Drink z Red Bullem i wódką, whisky, a może z bacardi? Sprawdź nasze przepisy