Należysz do osób, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady? My też! I nie mamy z tego powodu wyrzutów sumienia. W końcu kakao to pokarm o niezwykle cennych właściwościach dla naszego ciała. W swoim składzie zawiera bowiem szereg antyoksydantów (zbawiennych dla urody), magnez i żelazo. Jego spożywanie pozytywnie wpływa na zwiększenie w mózgu poziomu serotoniny - hormonu szczęścia, powodującego nastrój porównywalny do stanu miłosnego upojenia. Jednak aby skorzystać na jedzeniu czekolady, trzeba wybrać tą o jak największej zawartości naturalnego kakao! Jej zalety tkwią bowiem w ziarnach kakaowca (najlepiej surowych), którym zawdzięcza swój gorzki smak. A żeby połączyć przyjemne z pożytecznym, warto przyrządzić czekoladowy krem samemu. Dzięki niemu urozmaicisz każde swoje śniadanie, czy fit przekąski (banan maczany w czekoladzie - niebo!) zaspokajając apetyt z pełną satysfakcją. Jak przygotować zdrowy, czekoladowo-laskowy krem bez cukru i przetworzonych tłuszczów? Poznajcie naszą słodką tajemnicę! 

Domowy krem czekoladowy z orzechami laskowymi - przepis

Składniki: 

2 szklanki orzechów laskowych

2 łyżki oleju kokosowego w stałej postaci

5 łyżek naturalnego kakao/karobu

łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/4 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, jeśli wolisz słodszy smak)

Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim orzechy laskowe. Piecz je przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią. Następnie przełóż orzechy do naczynia blendera lub elektrycznego młynka i zmiel je na drobno. Po chwili dodaj do nich resztę składników i jeszcze raz zmiksuj całość na niemalże gładką masę.