Masło kasztanowe - jesienna pasta na chleb

Jesteś fanką masła orzechowego? Jeśli tak, z pewnością pokochasz to wykonane z kasztanów. Ten jesienny przysmak doskonale sprawdza się na zdrową przekąskę. Kasztany jadalne mają wartościowy skład i są napakowane roślinnym białkiem. A do tego genialnie smakują! Wykonana z nich pasta jest słodka, korzenna oraz pełna witamin z grupy B. Dzięki temu wzmacnia odporność i kojąco wpływa na układ nerwowy. Znajdujące się w maśle kasztanowym tłuszcze nienasycone są korzystne dla sylwetki - warto wzbogacić w nie swoją dietę. Kasztany to naturalne antidotum na ból głowy czy nawet dolegliwości trzustki. Skorzystaj z ich mocy w swoim sezonowym menu!

Przepis na masło kasztanowe

Składniki:

1 i 1/2 kg kasztanów

1/4 szklanki miodu

szczypta cynamonu

odrobina pasty waniliowej

szklanka wody

W średnim garnku zagotuj wodę. Na kasztanach nakreśl nożem literę "X". Następnie gotuj kasztany przez ok. 25 minut. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą, obierz z łupinek i zmiksuj w pojemniku blendera z resztą składników. Dodaj do konsystencji więcej wody, jeśli nie jest dostatecznie zbita i kremowa. Masło kasztanowe idealnie sprawdzi się jako pasta na chleb czy dodatek do owsianki.

Sprawdź nasze PRZEPISY na fit śniadanie >>