Kiedy ostatni raz poszliście do restauracji i zjedliście danie na zwykłym talerzu? To zdarza się coraz rzadziej. Od kilku lat w gastronomii panuje trend na serwowanie posiłków w nietypowych naczyniach. Nikogo już nie dziwią drinki w słoikach, jadalne tacki czy burgery na drewnianych deskach. Jednak czy taki sposób jedzenia jest zdrowy? 

Okazuje się, że lepiej unikać posiłków serwowanych na drewnianych deskach. Naukowcy ostrzegają, że ta forma podania może spowodować zatrucie pokarmowe oraz przyczynić się do innych chorób. Niedawno ukarano grzywną lokal w Birmingham za to, że naraził zdrowie swoich 14 klientów. Te osoby źle się czuły po zjedzeniu dań zaserwowanych na deskach. Jednak przyczyną nie było jedzenie, a owe, niehigieniczne naczynie.

Drewniane deski do krojenia to przedmiot, na którym gromadzi się najwięcej bakterii. 

Czy pomyślałabyś, że deska do krojenia może być równie brudna, co sedes? Bakterie gromadzą się w jej nacięciach, a więc im starsza deska, tym jest ich więcej. Ryzyko może zminimalizować umycie desek w wysokiej temperaturze w zmywarce. Jednak znacznie łatwiej zjeść posiłek z talerza, będącym bardziej sterylnym naczyniem!