Syrop klonowy - zdrowy zamiennik cukru

Słodki, gęsty, o ciemnym kolorze. Syrop klonowy świetnie smakuje z goframi i naleśnikami! Uwielbiamy dodawać go także do owsianki, deserów w wersji raw lub mrożonej kawy. Ale czy to faktycznie niewinny składnik diety? Tak, ten produkt jest zdrowszy, niż myślisz! Zastąpienie nim cukru oraz innych sztucznych słodzików może pomóc ci osiągnąć upragnioną wagę. Warto zaopatrzyć w ten specyfik swoją kuchnię, ze względu na jego korzystne właściwości.

Jakie są zalety syropu klonowego?

Słód pozyskiwany z kanadyjskiego drzewa stabilizuje poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do glukozy, czy syropu z agawy, słód klonowy jest naturalny i nieprzetworzony. Posiada niższy indeks glikemiczny, niż miód! A przy tym jest źródłem przeciwutleniaczy, które hamują zachciankę na słodycze. Syrop klonowy charakteryzuje się dużą zawartością cynku oraz magnezu. Cynk pomaga w utracie wagi - jest składnikiem leków do walki z otyłością. Za to magnez wspiera redukcję tłuszczu i budowę mięśni! Tak więc ten zamiennik cukru to nie puste kalorie. Czym jeszcze zaskakuje bursztynowy płyn? Pomaga przy problemach z trawieniem i zatrzymywaniem się wody w organizmie. Jest szybko trawiony, dodaje energii, a przy tym sprawdza się w domowych wypiekach. Nie wahaj się zastąpić nim innych słodzików!

Naturalny energetyk z syropem klonowym - alternatywa dla kawy

Czy syrop klonowy wspomaga odchudzanie? fot. Fotolia

Na bazie syropu klonowego bez problemu stworzysz pobudzający napój, który sprawdzi się lepiej, niż poranna kawa. Wystarczy, że połączysz go z cytryną, imbirem i kurkumą - składnikami korzystnymi dla zdrowia!

Przepis:

1 łyżeczka syropu klonowego

sok z 1/2 cytryny

szklanka ciepłej przefiltrowanej wody

1 cm imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

Imbir zetrzyj na małych oczkach i przełóż do szklanki. Zalej go ciepłą wodą, po czym wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z cytryny oraz kurkumą. Taki energetyk warto pić rano - oczyszcza organizm i pobudza całe ciało.