Regenerująca maska z czekolady

Kakao posiada cudowne właściwości - w jego składzie znajduje się magnez i żelazo, pozytywnie wpływające na koncentrację oraz zwalczające stres, jak i cenne składniki odżywcze w postaci antyoksydantów. To właśnie te przeciwutleniające związki chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zapewniając nam młodość i zdrowie na lata. Co więcej, spożywanie czekolady wywołuje w nas pozytywny nastrój, gdyż kakao podnosi w mózgu poziom serotoniny (hormonu szczęścia). Ale czy wiedziałaś, że ten cud natury działa na nasze ciało również zewnętrznie?

Nie bez powodu masło kakaowe stanowi główny składnik kosmetyków pielęgnacyjnych, bowiem doskonale nawilża i ujędrnia skórę. Samo sproszkowane, surowe kakao wygładza cerę dostarczając jej cennych składników, działa antycellulitowo (dlatego maskę warto stosować również na inne partie ciała) oraz kojąco wpływa na zmysły. Chcesz zregenerować się po ciężkim dniu w pracy i zapewnić swojemu ciału słodką ucztę? Poznaj przepis na prawdziwie czekoladową maskę, która gwarantuje głęboki relaks. 

Czekoladowa maseczka na twarz - przepis

Składniki:

2 czubate łyżki sproszkowanego, surowego kakao

1 łyżeczka miodu (działa antybakteryjnie)

1 łyżka oleju kokosowego/lnianego

szczypta cynamonu 

1 łyżka kremowego mleczka kokosowego (dla dodania odpowiedniej konsystencji)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, po czym rozprowadź maskę na całej twarzy i zmyj ją po 15 minutach. Jeśli chcesz, żeby Twoja maseczka zyskała właściwości peelingujące, dodaj do niej 2 łyżki świeżo zmielonej kawy.