Składniki:
400 g gorzkiej czekolady
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ok 500 g)
ok. 40 g masła
szczypta soli
200g pistacji
garść posiekanych listków lubczyku
cukier lubczykowy:
100g cukru (może być brązowy albo biały)
garstka listków lubczyku

Sposób przygotowania:

Cukier lubczykowy:
W blendrze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru wyparowała.

Czekoladki:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.

Przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc/baziolka.pl