Uwielbiamy kaszę jaglaną. To polskie zboże uważa się za superfood, podobnie jak osławioną komosę ryżową. Nic dziwnego - jest kopalnią cennych minerałów oraz świetnym źródłem błonnika i białka. Sprawdza się w menu osób nie mogących jeść glutenu, np. zamiast śniadaniowej owsianki. Z powodzeniem zastąpi także twaróg w wypiekach, można na jej bazie zrobić gęsty budyń. Zaskakuje również tym, że wykonamy z niej lody (znamy przepis >>), które są kremowe i korzystne dla zdrowia. Nie wspomniawszy o słodkiej imitacji pralin "Rafaello", z kaszy jaglanej oraz mleka kokosowego (receptura >>). Naszym letnim hitem jest jaglanka na zimno pod postacią mini serniczków. Ten deser orzeźwia i dostarcza ciału cennych witamin, a przy tym zaspokaja zachciankę na słodycze. Sprawdzi się na rozpoczęcie dnia oraz deser - pokochacie go, nawet będąc na diecie!

Cytrynowo-lawendowa jaglanka na zimno 

Przepis:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

1/3 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżka syropu klonowego

3/4 soku z cytryny

1/2 limonki

suszona lawenda

Kaszę jaglaną ugotuj z dwoma szklankami wody, aż wchłonie cały płyn i stanie się gęsta. 2 łyżki kaszy zmiksuj z orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi. Następnie dodaj do niej resztę jaglanki, syrop klonowy oraz sok z cytryny i limonki. Zmiksuj całość na gęsty, jednolity krem. Przelej go do słoiczka. Kiedy wystygnie, posyp serniczek lawendą, kruszonym, surowym kakao, płatkami kokosa lub letnimi owocami. Smacznego!

Czekoladowy mus jaglany - PRZEPIS >>