Masło orzechowe na stałe gości w naszym zdrowym menu. Staramy się zawsze mieć je w kuchennej szafce - przydaje się do dań wytrawnych i na słodko. Uwielbiamy dodawać ten składnik do owsianki, "kulek mocy", curry, a nawet porannej kawy (kawa z masłem orzechowym - PRZEPIS >>). Obłędnie smakuje także z gorzką czekoladą, daktylami lub dodatkiem soli morskiej. Jednak zdrową przekąską, która nie ma sobie równych, są zdrowe ciastka z masłem orzechowym. Tylko z trzech składników!

Jakiego masła orzechowego użyć do wypieków fit? Polecamy takie składające się w 100% z orzechów. Odradzamy to, które zawiera olej palmowy lub słonecznikowy. Masło orzechowe samo w sobie jest tłuste i kaloryczne, toteż nie powinno się łączyć go z innym tłuszczem. Można dodać do niego odrobinę soli, by zyskało bardziej wyrazisty smak. Krem z orzechów bez problemu przyrządzisz w domu, zarówno z orzechów arachidowych, jak i laskowych czy migdałów (poznaj 6 przepisów >>). Warto zastępować nim masło w wypiekach - staną się lżejsze oraz korzystniejsze dla sylwetki. 

Ciastka z masłem orzechowym z trzech składników 

Przepis:

200g naturalnego masła orzechowego

70g cukru kokosowego

1 jajko

Masło orzechowe przełóż do miski. Jeśli jest twarde, najpierw lekko rozpuść je w mikrofalówce lub kąpieli wodnej w rondelku. Następnie dodaj do niego jajko i cukier kokosowy, połącz składniki. Z orzechowej masy ulep kulki, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dwa razy rozgnieć widelcem, na krzyż. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią. Smacznego!

Wegańskie curry z masłem orzechowym - PRZEPIS >>