Bezglutenowy deser kokosowy

Nie masz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Latem, zamiast owsianki, sprawdzi się deser na zimno w postaci serniczka ze świeżymi owocami! Taki przysmak warto zabrać na wynos do pracy lub zaserwować go na rodzinnym pikniku. Co najlepiej przemycić do szklanego słoiczka? Krem z mleka kokosowego, nerkowców i mango, na spodzie ze zmielonych migdałów! Ta przekąska to świetna opcja dla wegan, diabetyków oraz tych z nas, które w swojej diecie unikają glutenu. Mini sernik kokosowy zapewnia sytość na dłużej i zwalcza pokusę na niezdrowe słodkości! 

Fit deser na zimno - serniczek kokosowy

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego

garść orzechów nerkowca 

1 mango

1 marakuja

3/4 szklanki migdałów

Mleko kokosowe schładzaj w lodówce przez minimum 6 godzin, na ten sam czas pozostaw orzechy nerkowca zamoczone w wodzie. Następnego dnia zmiel migdały na mąkę i przełóż je do słoiczka. Mango obierz ze skórki i podziel na pół, jedną połowę blendując z gęstą częścią mleka kokosowego oraz nerkowcami, a drugą krojąc w kosteczkę. Mini sernik włóż do lodówki na minimum godzinę. Serwuj go z kawałkami mango i owocem marakui - tak smakuje najlepiej!

Szukasz bezglutenowych inspiracji? Więcej przepisów znajdziesz TUTAJ >>