Śniadanie fit: chlebek bananowy

Chlebek bananowy to idealna alternatywa dla pieczywa. W szczególności dla miłośników śniadań na słodko! Ten dietetyczny przysmak jest dozwolony na diecie, bowiem posiada naturalny, zdrowy skład. Nie znajdziesz w nim mąki, cukru, czy drożdży, a jedynie składniki przyjazne dla sylwetki. Taki wypiek zawiera sporo błonnika, dzięki czemu na długo zaspokaja apetyt! Ciasto bananowe sprawdzi się na potreningową przekąskę - ekspresowo uzupełni zapasy energii oraz zapobiegnie sięganiu po słodycze. Z nim odmienisz swoją fit rutynę!

Bezglutenowy chlebek bananowy - przepis

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

3 łyżki oleju kokosowego

3/4 szklanki mleka sojowego

1/3 szklanki syropu klonowego

1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej

1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli himalajskiej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki: rodzynki, żurawina, nasiona chia, kawałki gorzkiej czekolady. 

Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich resztę składników i dokładnie wymieszaj całość. Masę przelej do keksówki posmarowanej olejem kokosowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut. Chlebek serwuj po całkowitym wystudzeniu - doskonale smakuje z masłem orzechowym, domową konfiturą lub owocami. 

TUTAJ znajdziesz inne zdrowe inspiracje >>