Bezglutenowa babka wielkanocna 

Czy na diecie bez glutenu trzeba zrezygnować z tradycyjnych, Wielkanocnych przysmaków? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że w przepisach na słodkie wypieki skorzystasz z mąk, które nie posiadają tego uczulającego składnika! Wbrew pozorom klasyczna babka piaskowa zalicza się do najprostrzych, bezglutenowych ciast. Zamienienie mąki pszennej na skrobię kukurydzianą nie wpłynie na jej smak, a jedynie nada cieplejszy kolor. Co więcej, przygotowanie słodkiej masy o delikatnym, cytrynowym aromacie jest banalnie łatwe, a sama babka piecze się w niespełna godzinę! Gotowa, by zaimponować swoim najbliższym? Poznaj przepis na lekki, klasyczny deser. 

Babka piaskowa bez glutenu - przepis 

Składniki:

4 jajka

3/4 szklanki brązowego cukru pudru

1 i 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej

200 g masła 

czubata łyżeczka bezlutenowego proszku do pieczenia

skórka otarta z dwóch cytryn lub aromat waniliowy

Jajka wbij do naczynia i ubijaj na gęstą pianę, raz po raz dosypując do nich cukier. W osobnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Suche składniki połącz z masą jajeczną i skórką otartą z cytryny, po czym dolej do nich roztopione masło. Całość połącz mikserem na gładką masę. Surowe ciasto przelej do formy na babkę. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, przez ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 170 stopni i odczekaj jeszcze ok. 25 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się suche. Babkę udekoruj lukrem, ulubioną polewą lub przystrój jej wierzch słodkimi jajkami z czekolady.