Temat przewodni EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, bezpośrednio łączy się z jedzeniem. W związku z tym Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z polskimi ekspertami kulinarnymi przygotowała książkę kucharską pt. „Apetyt na Polskę”, która na nowo interepretuje tradycyjne polskie przepisy. 

Znajdziemy tam zupełnie nowe kompozycje i smaki, inspirowane kuchnią polską i włoską, m.in. ravioli z bryndzą podhalańską, smażoną rukolą i palonym masłem, crostini z białego wiejskiego chleba ze zgliwiałym serem i konfiturą z borówek, redykołki duszone na maśle z wędzonym jogurtem, sałatą rzymską i konfiturą z wiśni nadwiślańskich czy pierś gołębia z zieloną soczewicą duszoną w trójniaku z sosem z wędzonej suski sechlońskiej.

Autorami przepisów, które znalazły się w książce „Apetyt na Polskę” są współpracujący z magazynem "USTA": Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski. Zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski.

Książka jest dostępna w wersji włosko-angielskiej w Pawilonie Polski podczas Wystawy Światowej EXPO 2015 w Mediolanie oraz w wersji polsko-angielskiej w wydaniu online na stronie www.expo.gov.pl.