Casa Dina

Na uboczu, tuż za Malavado, 8 km od plaż Zambujeira do Mar. Piękny, wysmakowany B&B z zaledwie czterema pokojami. Prowadzi go Dina ze swoim mężem, malarzem którego prace zdobią ściany. Jest biało, minimalistycznie. Wokół ogród z drzewkami pomarańczowymi i figowcami. Śniadanie serwowane na pięknej porcelanie to przepyszna degustacja domowych wypieków i przetworów. Warto też zamówić trzydaniową kolację (25 euro). Pokój dwuosobowy ze śniadaniem 75 euro, www.casadadina.com

Fialho, Évora

Restauracja z tradycjami sięgającymi 1948 roku, kiedy to właściciel Manuel Fialho zaczął serwować lokalne przysmaki. Również i dziś zjemy tu tradycyjnie i do syta. We wnętrzu ozdobionym myśliwskimi trofeami spróbujemy jagnięciny z pieca czy dań takich jak favada real de caça (fasolowy gulasz serwowany kiedyś królewskim gościom po polowaniach), czy sopa de beldroegas (zupy z przypominającej nieco szpinak portulatki); www.restaurantefialho.com

Winnice i wino

Herdade dos Grous, w Beja to położona wśród hektarów winnic, nowoczesna winiarnia. Można tu zapoznać się z lokalnymi szczepami, spróbować wina i zwiedzić chłodną, pełną beczek piwnice. Degustacja – od 5 euro; www.herdade-dos-grous.com

Restaurante Maçã

Dla tej niepozornej, ale za to niezwykle popularnej i co chwilę nagradzanej coraz to nowymi nagrodami restauracji warto wybrać się do Lavre. Specjalizuje się w mięsnych daniach interioru jak ensopado de borrego (gulasz z jagnięciny) ale zjemy tu też wyborną zupę rybną. Tylko uważajcie, żeby się nie najeść już samymi, przepysznymi zresztą przekąskami petiscos.