Sałatka z cukinii
(3 porcje)
Krzepiąca, sycąca i słodka sałatka, która będzie strzałem w dziesiątkę podczas letniego grilla u znajomych. Zachwyt wzbudzi delikatna słodycz blanszowanej cukinii. Dodane pod koniec orzechy i prażona cebulka podkręcą smak dania.

Składniki :
• 1 cukinia
• 100 g prażonych lub smażonych orzeszków ziemnych bądź orzechów nerkowca, ewentualnie 75 g niesolonego masła orzechowego
• 1 łyżka oliwy extra virgin
• 2 łyżki jasnej pasty miso shiro
• 1 garść świeżej bazylii
• ½ garści mięty
• 1 łyżka octu ryżowego
• 100 g cebulki smażonej
• trochę prażonych orzechów nerkowca i pestek dyni do posypania
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sriracha

Wykonanie:
1. Cukinię przepuść przez tarkę spiralną, spiralizer lub wytnij wstęgi za pomocą obieraczki. Otrzymane „spaghetti” skróć, przekrajając w trzech miejscach. Zagotuj wodę i zblanszuj cukinię, zanurzając ją na minutę we wrzącej wodzie, a następnie przełóż do miski z zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Potem odsącz spaghetti z cukinii na sitku.

2. Zmiksuj na jednolitą masę bazylię, miętę oraz ocet, 75 g orzechów ziemnych, pastę miso, oliwę, olej sezamowy oraz opcjonalnie srirachę. Całość miksuj, aż kawałki orzechów będą bardzo małe.

3. Przygotowaną pastę wymieszaj delikatnie z cukinią. Sałatkę posyp resztą orzechów, pestkami dyni, ziołami oraz smażoną cebulką