Słysząc Aperol, od razu myślimy Spritz! Ale to nie jedyne, co można zrobić z tym alkoholem. Wystarczy odrobina kreatywności i znalezienia odpowiednich składników. Aperol to alkohol idealny wprost do słynnego aperitivo, podawanego na chwilę przed dużym posiłkiem. Podaje się wtedy napoje i małe przekąski, które mają pobudzić apetyt. A jak pewnie wiecie, my Włosi… potrafimy zjeść naprawdę duuuuuuużo! Każdy z poniżej proponowanych przeze mnie drinków z Aperoelm świetnie wpisuje się w tradycję aperitivo, ale idealnie sprawdzi się również podczas spokojnego wieczoru, jak i na szalonej imprezie! Jak wiemy. Aperol to jeden z najpopularniejszych alkoholi na lato. Szkoda byłoby go pić ciągle w jednej i tej samej postaci.
WIĘCEJ O APEROLU: Jak pić Aperol? Słynny włoski napój to nie tylko drink z Prosecco!
Drinki z Aperolem: Maya Bay
Składniki:
- 4,5 cl likieru mandarynkowego
- 1,5 cl syropu z agawy
- 2 cl soku z limonki
- 1,5 cl Aperola
- 1 plasterek limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w shakerze z lodem, wlać do szklanki i udekorować limonką.
Drinki z Aperolem: Ammazzasette
Składniki:
- 3 cl wódki grapefruitowej
- 1 cl dash angostura bitter
- 1,5 cl Aperola
- 4 cl prosecco
- 1,5 cl soku z cytryny
- 0,75 cl syropu cukrowego
- 1 cl soku z grapefruita
- soda
Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki, oprócz sody, do shakera i wymieszaj. Wlej do szklanki z lodem i uzupełnij sodą.
Drinki z Aperolem: Paper Plane
Składniki:
- 2 cl 7-letniego rumu
- 2 cl Aperola
- 2 cl soku z cytryny
- 2 cl Amaro Montenegro
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w shakerze z lodem i przelać do szklanki.
Drinki z Aperolem: Ta Miejscówka
Składniki:
- 4,5 cl ginu
- 1,5 cl Aperola
- 1,5 cl soku grejfrutowego
- 1,5 cl soku z limonki
Przygotowanie:
Wymieszać składniki z lodem w shakerze i wlać do szklanki od champana. Udekorować skórką z cytryny.
Drinki z Aperolem: Truskaperol
Składniki:
- 3 cl Aperola
- 9 cl wino rose
- 1,5 cl truskawek marynowanych płynnych*
- 3 cl sody
Przygotowanie:
Wymieszać Aperol i wino z lodem w shakerze. Wlać do szklanki i udekorować 4 marynowanymi truskawkami.
*Oczyścić z szypułek i umyć 10 truskawek. Pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski z 2 szklankami cukru. Odstawić na noc. Dodać 2 szklanki octu malinowego, wymieszać. Przełożyć do rondelka i rozgrzać, aż pojawią się pierwsze bąbelki i odstawić. Odcedzić i poczekać do ostygnięcia.
ZOBACZ: Drinki na lato: najlepsze drinki z Campari [PRZEPISY ELLE MAN]
CZYTEJ TEŻ: Historia jednego drinka: Gin & tonic