Słysząc Aperol, od razu myślimy Spritz! Ale to nie jedyne, co można zrobić z tym alkoholem. Wystarczy odrobina kreatywności i znalezienia odpowiednich składników. Aperol to alkohol idealny wprost do słynnego aperitivo, podawanego na chwilę przed dużym posiłkiem. Podaje się wtedy napoje i małe przekąski, które mają pobudzić apetyt. A jak pewnie wiecie, my Włosi… potrafimy zjeść naprawdę duuuuuuużo! Każdy z poniżej proponowanych przeze mnie drinków z Aperoelm świetnie wpisuje się w tradycję aperitivo, ale idealnie sprawdzi się również podczas spokojnego wieczoru, jak i na szalonej imprezie! Jak wiemy. Aperol to jeden z najpopularniejszych alkoholi na lato. Szkoda byłoby go pić ciągle w jednej i tej samej postaci. 

WIĘCEJ O APEROLU: Jak pić Aperol? Słynny włoski napój to nie tylko drink z Prosecco!

Drinki z Aperolem: Maya Bay

Składniki: 

  • 4,5 cl likieru mandarynkowego
  • 1,5 cl syropu z agawy
  • 2 cl soku z limonki
  • 1,5 cl Aperola
  • 1 plasterek limonki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w shakerze z lodem, wlać do szklanki i udekorować limonką.

Drinki z Aperolem: Ammazzasette 

Składniki: 

  • 3 cl wódki grapefruitowej
  • 1 cl dash angostura bitter
  • 1,5 cl Aperola
  • 4 cl prosecco
  • 1,5 cl soku z cytryny
  • 0,75 cl syropu cukrowego
  • 1 cl soku z grapefruita
  • soda

Przygotowanie:

Dodaj wszystkie składniki, oprócz sody, do shakera i wymieszaj. Wlej do szklanki z lodem i uzupełnij sodą. 

Drinki z Aperolem: Paper Plane

Składniki:

  • 2 cl 7-letniego rumu
  • 2 cl Aperola
  • 2 cl soku z cytryny
  • 2 cl Amaro Montenegro

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki w shakerze z lodem i przelać do szklanki.

Drinki z Aperolem: Ta Miejscówka

Składniki: 

  • 4,5 cl ginu
  • 1,5 cl Aperola
  • 1,5 cl soku grejfrutowego
  • 1,5 cl soku z limonki

Przygotowanie:

Wymieszać składniki z lodem w shakerze i wlać do szklanki od champana. Udekorować skórką z cytryny. 

Drinki z Aperolem: Truskaperol

Składniki: 

  • 3 cl Aperola
  • 9 cl wino rose
  • 1,5 cl truskawek marynowanych płynnych*
  • 3 cl sody

Przygotowanie:

Wymieszać Aperol i wino z lodem w shakerze. Wlać do szklanki i udekorować 4 marynowanymi truskawkami. 

*Oczyścić z szypułek i umyć 10 truskawek. Pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski z 2 szklankami cukru. Odstawić na noc. Dodać 2 szklanki octu malinowego, wymieszać. Przełożyć do rondelka i rozgrzać, aż pojawią się pierwsze bąbelki i odstawić. Odcedzić i poczekać do ostygnięcia.

ZOBACZ: Drinki na lato: najlepsze drinki z Campari [PRZEPISY ELLE MAN]

CZYTEJ TEŻ: Historia jednego drinka: Gin & tonic