Zamienniki cukru - który jest najlepszy?

Czy wiesz, że cukier szkodzi sylwetce bardziej, niż tłuszcz? Chcąc zgubić kilka zbędnych kilogramów i na długo zachować zdrowie, powinnaś zrezygnować z niego w swoim menu. Jednak to wcale nie jest takie proste. Składnik ten znajduje się w większości produktów, które spożywamy każdego dnia. Począwszy od kupnych napojów po jogurty, słodycze, sosy, pieczywo, zupy lub produkty z etykietką "fitness". Naprawdę ciężko go uniknąć! Czas zminimalizować zużycie cukru i zaopatrzyć kuchnię w zdrowe alternatywy. Dzięki naturalnie słodkim zamiennikom odtworzysz ulubione dania w wersji fit, bez szkody dla figury i kondycji organizmu. Sprawdź, które popularne słodziki są warte uwagi. Nie daj się złapać w dietetyczną pułapkę!

8 naturalnych zamienników dla cukru:

1. Naturalne zamienniki cukru: syrop ryżowy

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Syrop z ryżu to częsty składnik zdrowych, ekologicznych słodyczy. Jest znacznie lepszy od syropu glukozowo-fruktozowego, którego lepiej unikać na diecie. Jednak należy pamiętać, że to wysoko przetworzony słód. Nie uzyskuje się go w naturalny sposób, jak w przypadku syropu klonowego lub miodu. Melasa ta produkowana jest z brązowego ryżu, choć w porównaniu do niego ma znikome wartości odżywcze. Syrop ryżowy składa się z samych cukrów - glukozy, maltozy oraz maltotriozy, przez co ma wysoki indeks glikemiczny. 

2. Naturalne zamienniki cukru: cukier kokosowy

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Cukier kokosowy, choć wykonany z soku kwiatu palmy kokosowej, niewiele różni się od cukru trzcinowego. Choć uważa się, że ten specyfik ma niższy indeks glikemiczny, niż cukier biały, nie można nazywać sprzymierzeńcwm szczupłej sylwetki. Owszem, sprawdza się w kuchni, jako smaczny dodatek do azjatyckich dań. Jednak lepiej nie używać go jako słodkiego zamiennika. Niewinne dosładzanie koktajli cukrem kokosowym może zamienić zdrowy napój w kaloryczną bombę! 

3. Naturalne zamienniki cukru: daktyle

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Pośród naturalnych zamienników cukru, daktyle zasługują na szczególną uwagę. Te niezwykłe owoce w smaku i konsystencji przypominają karmelki, dzięki czemu sprawdzają się w słodkich deserach. Z powodzeniem zastąpisz nimi cukier w wypiekach, a nawet dosłodzisz z ich pomocą kawę (wkładając 1-2 daktyle do filiżanki). W składzie daktyli znajduje się błonnik, który stopniowo uwalnia energię i szybciej zaspokaja apetyt. Zamiast sięgać po słodycze ze sklepowej półki, postaw na naturalną przekąskę - nafaszeruj świeże daktyle masłem orzechowym lub przygotuj z ich udziałem "kulki mocy" (sprawdź przepis >>)

4. Naturalne zamienniki cukru: syrop klonowy

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Syrop klonowy to, obok miodu, jeden z najwartościowszych słodów. Sok pozyskuje się z kanadyjskich drzew, nie poddając go dodatkowej obróbce termicznej. Dzięki temu zachowuje wartościowy skład, będący zasługą cennych minerałów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, potasu. To niezastąpiony składnik porannej owsianki, gofrów, śniadaniowych pancakes, czy domowych słodyczy. Nam nic tak nie smakuje, jak bursztynowy płyn w zestawieniu z masłem orzechowym i bananem!

5. Naturalne zamienniki cukru: lucuma

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Lucuma stanowi idealną, niskokaloryczną alternatywę dla cukru oraz substancji słodzących. Proszek ten wytwarza się z suszonych owoców drzewa Poutera Lucuma, które występuje w Ameryce Południowej. Jego skład pełen jest wartościowych składników mineralnych, witamin z grupy B, stanowi również prawdziwą bombę antyoksydantów. Ze względu na prozdrowotne właściwości, lucumę okrzyknięto mianem super food. Możesz stosować ją jako słodzik do wypieków, deserów na zimno, kawy a nawet koktajli. 

6. Naturalne zamienniki cukru: stewia 

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Stewia jest o wiele słodsza od cukru. Już niewielka jej dawka sprawia, że kwaśne i gorzkie potrawy stają się zjadliwe. Czy ta roślina korzystnie wpływa na zdrowie? Okazuje się, że to naturalna substancja słodząca, która dodatkowo nie ma kalorii. Dzięki temu pomaga w leczeniu otyłości i redukowaniu masy ciała. Stewia nie ma wpływu na poziom glukozy we krwi - sprawdza się w menu diabetyków. 

7. Naturalne zamienniki cukru: ksylitol

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Ksylitol, nazywany potocznie cukrem brzozowym, od paru lat króluje na rynku eko żywności. Ten zamiennik cukru poza tym, że świetnie dosładza potrawy, wykazuje właściwości prozdrowotne. Jest bakteriobójczy i zasadotwórczy, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy. Dba również o stan uzębienia, przeciwdziałając próchnicy. Warto włączyć ksylitol do swojej diety, jednak lepiej nie przesadzać ze spożywaną ilością. Nadmiar brzozowego słodzika może mieć działanie przeczyszczające - nie jest dobrze trawiony przez nieprzyzwyczajony organizm. 

8. Naturalne zamienniki cukru: miód

Zamienniki cukru - który jest najlepszy? fot. Fotolia

Miód to największy skarb natury. Ten słód produkowany jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego, dzięki czemu ma mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia. Miodem wyleczysz trądzik, przeziębienie a nawet oczyścisz z jego pomocą organizm. Jednak bardziej niż w wypiekach, sprawdzi się w herbacie, czy jako dodatek do granoli z jogurtem. Tego cukrowego zamiennika nie musisz obawiać się na diecie. Ale pamiętaj - wszystko z umiarem!

DETOKS cukrowy krok po kroku >>