Substancje toksyczne w żywności - spirulina, owoce morza, naturalne słodziki

Myślisz, że odżywiasz się zdrowo i dokonujesz właściwych, kulinarnych wyborów? W takim razie te fakty mogą Cię zadziwić! Okazuje się, że trujące substancje zdominowały nie tylko krainę fast foodów, ale i sklepowe półki z ekologiczną żywnością. W dzisiejszych czasach ciężko uniknąć chemii w pożywieniu i odżywiać się w 100 % organicznie - dobrze o tym wiemy. Jednak nie da się ukryć, że lokalne wyroby są bardziej wskazane w wartościowym jadłospisie, niż składniki diety wyprodukowane na drugim końcu świata. Warto więc poznać produkty spożywcze, które lepiej omijać szerokim łukiem, by znacząco nie pogorszyć swojego zdrowia. Wtedy dieta pełna witamin i picie oczyszczających, owocowych koktajli faktycznie będzie mieć sens!

Toksyczne posiłki - na jakie produkty powinnaś uważać?

1. Toksyczne posiłki: algi pochodzące z Azji

Toksyczne posiłki - na te produkty lepiej uważać, fot. Fotolia

Uwielbiamy dodawać spirulinę do smoothies - ta niezwykła morska roślina to wartościowe źródło wysokoprzyswajalnego białka (z tego tytułu nazywa się ją nawet "zielonym mięsem"), kwasu foliowego, beta-karotenu, żelaza oraz szeregu antyoksydantów zbawiennych dla naszej urody i figury. Można ją również suplementować w tabletkach, co ma pomagać w zwalczaniu trądziku i spowalnia procesy starzenia się skóry. Radzimy jednak uważać na wodorosty, które pochodzą z Chin i Japonii! Po awarii elektrowni jądrowej w Fukushimie woda w oceanie nadal jest zatruta, a rosnące w niej rośliny radioaktywne (to samo tyczy się morskich zwierząt). Oznacza to, że zawierają w sobie dużo toksyn, które mogą mieć katastrofalny wpływ na ludzki organizm. Jaką spirulinę wybrać? Najlepiej z organicznym certyfikatem, pochodzącą z innych części świata (np. z Hawajów). 

 

2. Toksyczna żywność: przetworzone tłuszcze

Toksyczne posiłki - na te produkty lepiej uważać, fot. Fotolia

Tłuszcze trans znajdują się w wielu gotowych posiłkach, które kupujemy w supermarketach. Komercyjnie przygotowane potrawy, wymagające tylko podgrzania lub podsmażenia, niemal zawsze posiadają je w swoim składzie. Przetworzone oleje są tanie, dlatego tak bardzo sprawdzają się w masowym przemyśle. Do najbardziej popularnych należą olej palmowy, kukurydziany, sojowy i słonecznikowy. Dlaczego są dla nas niebezpiecznie? Bowiem podwyższają zły cholesterol i obniżają poziom dobrego dla serca cholesterolu HDL, mającego korzystny wpływ na organizm. Częste spożywanie przetworzonych tłuszczów może prowadzić do choroby wieńcowej, znacznie popsuć kondycję i przyczynić się do otyłości. I nawet jeśli w Twojej diecie nie przeważają kupne dania, pamiętaj by nie smażyć potraw na oliwie z oliwek oraz tłuszczach tłoczonych na zimno! To właśnie za sprawą wysokiej temperatury oleje te stają się przetworzone i toksyczne dla organizmu. 

 

3. Toksyczne posiłki: tuńczyk

Toksyczne posiłki - na te produkty lepiej uważać, fot. Fotolia

Tuńczyk to popularna ryba, którą można kupić w każdym markecie. Zawarte w niej składniki uważa się za niezwykle wartościowe, dlatego chętnie gości w menu osób chcących zdrowo się odżywiać. Zaskoczeniem może być dla Ciebie fakt, że to właśnie ta ryba pochłania ogromne ilości trującej rtęci,  bardzo szkodliwej dla ludzkiego organizmu. Lepiej wykreślić ją ze swojego menu, jeśli na długo chcesz cieszyć się zdrowiem. Podobny problem dotyka również innych gatunków zwierząt zamieszkujących międzynarodowe wody. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez ryb i owoców morza zadbaj o to, by pozyskiwać je od lokalnych dostawców. 

 

4. Toksyczne posiłki: substancje słodzące

Toksyczne posiłki - na te produkty lepiej uważać, fot. Fotolia

Dbasz o zdrowie i figurę, dlatego wybierasz te produkty ze sklepowej półki, które w składzie nie zawierają cukru, a niewinnie brzmiące "substancje słodzące"? Być może właśnie wyrządzasz swojemu organizmowi jeszcze większą krzywdę! W większości popularnych, słodkich produktów spożywczych znajduje się bowiem aspartam (uważaj szczególnie na jogurty owocowe, czy gumy do żucia) - sztuczny, niskokaloryczny słodzik, oznaczony na etykiecie jako E-951. Ten chemiczny związek powoduje spadek dobrego nastroju, bóle głowy a niekiedy nawet zatrucie, zważywszy na jego toksyczny skład. Do znanych, z pozoru naturalnych, słodzików zaliczają się również syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop jęczmienny lub słodowy z orkiszu. Te składniki są wysokoprzetworzone i źle trawione przez organizm, przez co (regularnie spożywane) mogą przyczynić się do nadwagi. 

 

5. Toksyczne posiłki: posiłki z mikrofalówki

Toksyczne posiłki - na te produkty lepiej uważać, fot. Fotolia

Czy jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe? Gotowe dania do ogrzania są szkodliwe nie tylko ze wględu na niezdrowe tłuszcze. Plastikowy pojemnik, w jakim się znajdują, zawiera toksyczne substancje, takie jak benzen i toluen. Związki te są jeszcze gorsze, gdy konfrontujemy je z ciepłem wytwarzanym przez mikrofalówkę, bowiem przenikają do posiłku i zostają wchłonięte przez organizm. Sam proces podgrzewania jedzenia w wysokiej temperaturze w tak ekspresowym tempie sprawia, że warzywa czy mleko tracą swoje właściwości odżywcze. Regularne spożywanie dań z mikrofalówki wpływa na podwyższenie się poziomu cholesterolu we krwi i przyczynia się do schorzeń układu krążenia. Zadbaj więc o to, by częściej znajdować czas na gotowanie w wersji slow!