Siemię lniane - sprzymierzeniec urody

Masz problem z wypadającymi, osłabionymi włosami? A może od jakiegoś czasu zmagasz się z bólami żołądka i złym trawieniem? Na te jak i wiele innych przypadłości jest lekarstwo (pochodzące prosto z natury!) - siemię lniane. Tak, to właśnie te drobne nasionka obdarzone są niesamowitym składem, który posiada szereg zdrowotnych właściwości. Nie bez powodu nazywa się je polskimi nasionami chia - bowiem po wejściu w reakcję z płynem zyskują podobną "żelową" konsystencję, a ich skład obfituje w antyoksydanty doskononale oczyszczające organizm. 

Siemię lniane - 5 właściwości leczniczych nasion:

1. Wzmacnia włosy i oczyszcza skórę

Nasiona lnu napakowane są zdrowymi tłuszczami, witaminami z grupy B oraz szeregiem składników mineralnych - tego potrzeba naszej urodzie! Już spożywanie 1-2 łyżek dziennie siemienia pomaga głęboko nawilżyć skórę, zwalczyć trądzik, zaczerwienienia oraz problem z łuszczącym się naskórkiem. Dodawaj go więc do porannego koktajlu, owsianki, sałatek lub pij napar na jego bazie - zalewając nasionka ciepłą wodą.

2. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Badania naukowe dowodzą, że regularne spożywanie nasion lnu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, macicy, czy jajnika. Wszystko za sprawą zawartego w nich niezwykłego związku chemicznego - lignanów, będacych najsilniejszymi przeciwutlwniaczami. Za ich sprawą działanie wolnych rodników jest neutralizowane, a gospodarka hormonalna zostaje uregulowana. Lignany uzupełniają niedobór estrogenów i potrafią hamować jego nadmierną aktywność. 

3. Polepsza trawienie

Dzięki wytwarzanemu przez nasionka lnu śluzowi polepsza się praca układu trawiennego. Spożywając siemię lniane z innymi produktami zwiększamy przyswajalność zawartych w nich cennych składników pokarmowych! Warto więc dodawać go do posiłków lub zaczynać dzień od siemianki (czyli bezglutenowej alternatywy owsianki - przepis >>) - to doskonały sposób na detoks i pobudzenie organizmu. 

4. Zaspokaja apetyt

Nasiona lnu są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika i zdrowej dawki cennych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6). Po ich zjedzeniu nasz organizm lepiej absorbuje płyny, zaspokajając apetyt na długie godziny. Chcesz uniknąć częstego sięgania po przekąski? Dodawaj siemię lniane do koktajli a nawet naleśników i domowych wypieków, zastępując nim jajka (wystarczy, że 2 łyżki zmielonych nasion wymieszasz z 1/2 szklanki ciepłej wody). W ten sposób pobudzisz swoje ciało, dając mu porządny zastrzyk energii. 

5. Utrzymuje właściwy poziom cholesterolu

Spożywanie nasion lnu każdego dnia obniża poziom złego cholesterolu. Wszystko za sprawą zawartego w nich rozpuszczalnego błonnika, który polepsza przemianę materii i nie pozwala na magazynowanie się tłuszczu w ciele, stymulując procesy zachodzące w pęcherzyku żółciowym. Wprowadź do swojej diety zdrowy tłuszcz - tłoczony na zimno olej lniany i nie wahaj się dodawać go do dressingów lub spożywać jego łyżeczkę na czczo.