Olej z wiesiołka - właściwości dla urody i zdrowia

Olej z wiesiołka to niedoceniony super food, który ma wiele leczniczych właściwości. Roślina, z której jest wytwarzany pochodzi z Ameryki Południowej, choć w Polsce znajduje się aż trzydzieści jej odmian. W naturalnej postaci, tłoczony na zimno, olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Należy do nich kwas linolowy mający zbawienny wpływ na skórę. Nie bez powodu ten roślinny tłuszcz jest składnikiem wielu kosmetyków! Warto wprowadzić go do codziennej pielęgnacji - oczyszcza pory, poprawia koloryt oraz czyni cerę nawilżoną i jędrną. Co więcej, olej z wiesiołka działa antyalergicznie, dzięki czemu jest wskazany nawet dla wrażliwej cery. Warto wprowadzić go do codziennej pielęgnacji szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu skóra stanie się odporna na zimno i przesuszenie, do wiosny pozostając w doskonałej kondycji. 

Czytaj też: Olej z wiesiołka na twarz, trądzik i włosy – właściwości, opinie, cena

Olej wiesiołkowy wspomaga odchudzanie. Jest polecany osobom mającym problem z otyłością, gdyż przyśpiesza spalanie tłuszczów i ułatwia ich trawienie. Wszystko dzięki zawartemu w nim kwasowi gammalinolenowemu (GLA), który stymuluje przemianę materii. Jeśli twoja figura nie jest ci obojętna, wprowadź go do menu na zmianę z oliwą! Ten olej posiada wiele prozdrowotnych zalet. Jego regularne spożywanie podnosi odporność, wspomaga detoks organizmu i poprawia krążenie. Sprawdza się również w trakcie PMS - łagodzi bóle miesiączkowe oraz reguluje kondycję układu hormonalnego. Jak go jeść? Możesz przyrządzić na jego bazie dressingi do sałatek lub dodawać go do koktajli i zup. To nie wszystko! Olej z wiesiołka doskonale sprawdzi się w pielęgnacji włosów, które są matowe, suche, zniszczone. Wprowadzony do diety jak i nakładanie zewnętrznie poprzez olejowanie, wzmacnia je od środka i przyśpiesza porost. 

Poznaj inne lecznicze super foods >>