Słodko-kwaśne smoothie z mango i jagód

Jak skutecznie podkręcić koktajlową rutynę? Mamy na to sposób! Jest nim smoothie o dwóch kolorach i egzotycznym, wakacyjnym smaku! Taki napój na długo zaspokaja apetyt i skutecznie poprawia humor w szare dni. Na czym polega jego wykonanie? Wystarczy, że w naczyniu blendera przygotujesz oddzielnie dwie receptury, na bazie składników dodających im gęstości. W tym celu sprawdzi się naturalny jogurt grecki, wzbogacający smoothie w dawkę białka. Nie jesz nabiału? Zastąp go nasionami chia, miksując je uprzednio z mlekiem sojowym. Do dzieła!

Przepis:

warstwa z mango:

1 pomarańcza

1 mrożony banan

pulpa z jednego mango

warstwa z jagodami:

3/4 szklanki jogurtu greckiego lub 1/2 szklanki mleka sojowego + 2 łyżki nasion chia

1 szklanka mrożonych jagód/jeżyn/truskawek

1 łyżka płatków jaglanych lub sproszkowanego siemienia lnianego

Najpierw zmiksuj warstwę z mango i przelej ją do słoiczka. Następnie zblenduj smoothie z jagodami - jeśli przyrządzasz je z nasionami chia, odstaw gotowy koktajl na 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie przelej masę do pierwszej warstwy. Możesz również odwrócić kompozycję.