Chia fresca - napój energetyczny z nasion chia

Chia fresca (inaczej zwana iskiate) to naturalny napój energetyczny wykonany na bazie nasion chia. Popularnością cieszy się szczególnie w gorącym klimacie Ameryki Łacińskiej, gdzie serwuje się go jako lemoniadę. Jak zapewne wiesz, pochodzące z tych rejonów nasiona szałwii hiszpańskiej są uznanym super foodem, na którego bazie można przygotować zdrowy deser - pudding chia, cieszący się ogromną popularnością wśród entuzjastów stylu życia fit.

Czym więc charakteryzuje się ten odżywczy eliksir przygotowany na wodzie? Otóż chia fresca doskonale nawadnia organizm, dostarczając mu niezbędnych minerałów. To naturalny dopalacz, który sprawdza się w trakcie upałów, przed treningiem, czy zamiast porannej kawy, bowiem gwarantuje natychmiastowy zastrzyk energii oraz dostawę białka, wapnia, cynku, żelaza, błonnika, antyoksydantów, kwasów omega-3 i omega-6. Jego korzystne działanie potwierdzają gwiazdy ultramaratonów, rozpropagowując go wśród sportowców jako alternatywę dla izotoników. 

Chia fresca - przepis

Lemoniadę z nasionami chia można przyrządzać na wiele sposobów. Do najpopularniejszych należy przygotowywanie jej na wodzie mineralnej, z dodatkiem soku z cytryny i słodu. Każdego dnia możesz zmieniać jej smak, nadając napojowi aromat innego owocu. Wystarczy, że wymieszasz nasiona ze zmiksowanymi z wodą borówkami, malinami, porzeczkami, truskawkami, czy innymi dodatkami (w zależności od panującego sezonu). 

Składniki:

szklanka przefiltrowanej wody/wody kokosowej

1-2 łyżki nasion chia

sok z połowy limonki

łyżeczka syropu klonowego/miodu

Wszystkie składniki połącz ze sobą w szklance lub butelce, energicznie mieszając je łyżką. Schładzaj napój w lodówce.