Wiosenny detoks: makaron z cukinii

Uwielbiasz dania z makaronem w roli głównej? Już nie musisz odmawiać sobie ich na diecie! Wystarczy, że zamienisz produkty pszenne na cukinię, by stworzyć z jej udziałem posiłek w wersji fit! To warzywo posiada niewiele kalorii - 100 g to zaledwie 15 kcal! Zawiera się w nim magnez, żelazo, potas oraz cenne witaminy z grupy B. Kabaczek ma również neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w wytrawnych daniach, czy nawet jako składnik wypieków na słodko. Z tej przyczyny warto wpleść go do bezglutenowego menu, tworząc zamiennik dla zbożowych produktów. Cukiniowy makaron urozmaici Twój jadłospis i zbawiennie wpłynie na poprawę sylwetki! Dodaj do niego owoce morza, by uzyskać pyszną, smakową kompozycję!

Cukiniowe spaghetti z krewetkami

Przepis:

2 cukinie

150 g surowych krewetek

1 ząbek czosnku

szczypta chili

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

szklanka listków bazylii

sól, pieprz

Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem chili i czosnkiem. Następnie usmaż na nie krewetki z dwóch stron, przez ok. 3 minuty (aż się zarumienią). Umyte cukinie zetrzyj na makaron spaghetti (za pomocą obieraczki do julienne), pozostawiając część z nasionami. Przesyp je na patelnię i połącz z resztą składników, podsmażając całość przez niecałą minutę. Gotowe danie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.