Wegańskie lody bananowe z dwóch składników

Lody bananowe to najprostszy i zarazem najzdrowszy deser! Taka przekąska doskonale smakuje, a przy tym jest w pełni dozwolona na diecie. Co najlepsze, wykonasz ją z podstawowych składników - bananów oraz szczypty cynamonu, który podkręci nie tylko smak przekąski, ale i...metabolizm! Lód wykonany z samych owoców ma mało kalorii, dzięki czemu nie jest tuczący. Możesz dowolnie zmieniać jego smak, wzbogacając recepturę w ulubione składniki. Mrożona słodycz doskonale komponuje się z orzechami, gorzką czekoladą, płatkami kokosa, czy nawet zbawiennymi dla urody super foods

Wegańskie lody bananowe z czekoladą - przepis

Składniki:

kiść bananów (ok. 4-5 owoców)

1 łyżeczka cynamonu

dodatki: polewa czekoladowa z oleju kokosowego i kakao, płatki kokosowe

Banany obierz ze skórki i zmiksuj z dodatkiem cynamonu. Do masy możesz dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub syropu klonowego. Następnie przelej ją do foremek do lodów i schowaj do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia gotowy deser zamocz do połowy w polewie czekoladowej (4 łyżki płynnego oleju kokosowego + 3 łyżki kakao) i płatkach kokosa. Włóż go na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie lody będą gotowe! 

Zainspiruj się #nanaicecream - lodami bananowymi z Instagrama >>