Pamiętacie takie przysmaki z dzieciństwa, jak rurki z kremem, bajaderki, eklery? Wiele z nas pożegnało te słodkie klasyki na rzecz zdrowego stylu życia. Nie spoglądamy już przychylnym okiem na desery mające w sobie mleko w proszku, masło, czy pianę ubitą z kilku jajek. Powodem jest również nietolerancja laktozy czy, po prostu, przejście na weganizm. Na szczęście w Warszawie powstał raj dla wyznawców diety cruelty free! To pierwsza, stacjonarna, w pełni wegańska cukiernia w Polsce, w której słodkości powstają wyłącznie z roślinnych produktów. Jest nią Lokal Dela Krem mieszczący się w centrum Warszawy, w dawnej, włoskiej lodziarni Spumoni. Dostaniemy tu pełen wachlarz słodkości - od wyżej wymienionych rurek z kremem, po babeczki, ślimaki cynamonowe, tofurnik, kokosowy biszkopt, czy kilkuwarstwowy tort przyozdobiony jadalnymi kwiatami. Nie brakuje również przysmaków dla łasuchów dbających o linię. W karcie znajdują się zdrowe desery bez glutenu i cukru, na bazie kaszy jaglanej lub nasionek chia. Lokal Dela Krem to cukiernia, do której można przyjść na latte z przyjaciółką. Do wyboru dwa rodzaje mleka roślinnego!

Nazwa pierwszej wegańskiej cukierni słusznie kojarzy się z osławionym Lokal Vegan Bistro. Restauracja pomogła stworzyć to miejsce, tym samym jeszcze bardziej propagując dietę wegę. Trzeba przyznać, że dobrze im to wychodzi -  znanego w stolicy sojowego schabowego (który do złudzenia przypomina tradycyjnego kotleta) chwalą sobie nawet "mięsożercy"! Jesteśmy ciekawe, czy w letniej ofercie wegańskiej cukierni pojawią się lodowe desery w pucharkach.

W Warszawie powstała pierwsza w pełni wegańska cukiernia - ZDJĘCIA >>

Przybory kuchenne w sklepie ELLE: