Domowe ciasteczka z herbatą matcha

Zielone desery wydają się być zdrowsze i korzystniejsze dla sylwetki. Tak jest, szczególnie gdy w ich składzie znajduje się japońska herbata matcha! Przysmak z udziałem tego super foodu to prawdziwa bomba antyoksydantów. Te substancje zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed nowotworami. Dzięki nim wzmocnisz odporność i odżywisz cerę, fundując jej prawdziwy zastrzyk młodości. Uwaga, matcha sprawdza się nie tylko jako składnik smoothie! Jej sproszkowane liście mają delikatny smak, dzięki czemu sprawdzają się w wypiekach na słodko. Z ich udziałem wykonasz pyszne muffiny (poznaj przepis >>) czy klasyczne, kruche ciasteczka, które umilą każdy podwieczorek. 

Przepis na ciasteczka z herbatą matcha

Składniki:

200 g mąki orkiszowej (lub dowolnej bezglutenowej)

50 g mąki migdałowej

1 bardzo dojrzały banan

1/3 szklanki mleka roślinnego

2-3 łyżki syropu klonowego

4 łyżeczki proszku matcha

kilka kropel aromatu waniliowego

szczypta soli himalajskiej

Połącz w misce wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu zmiksuj banana razem z wanilią, mlekiem i syropem. Następnie dodaj je do mącznej mieszanki i wyrób ciasto za pomocą łyżki, a następnie dłoni. Z masy uformuj ciastka o średnicy ok. 5 cm i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przysmak w 180 stopniach przez 10 minut. Zajadaj się ciasteczkami po ich kompletnym wystudzeniu. Smacznego!

Co jeszcze można zrobić z herbaty matcha? PRZECZYTAJ >>