Kasza jaglana na słodko - przepis na budyń czekoladowy

Kasza jaglana to zboże o nieprzeciętnych właściwościach. Ceni się ją za dużą zawartość minerałów, lekkostrawność oraz konsystencję, która pozwala na przyrządzenie z jej udziałem wielu potraw. I to nie tylko w wytrawnej wersji! Popularna jaglanka powraca do łask, sprawdzając się na śniadanie zamiast owsianki. To świetna opcja dla osób chorych na celiakię, muszących unikać w menu glutenu. Dzięki niej można stworzyć alternatywne, zdrowe desery zastępujące sernik, czy budyń. Bowiem kasza ta staje się gęsta i kremowa, gdy zmiksuje się ją z mlekiem. Od teraz nawet na diecie możesz zjeść mocno czekoladowy mus, który nie zaszkodzi sylwetce! Przeciwnie - dostarczy organizmowi mocy witamin oraz antyoksydantów. Przygotuj się na ucztę dla zmysłów i ciała!

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej - przepis

Składniki:

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mleka sojowego

3 łyżki surowego kakao

ok. 6-8 daktyli

szczypta cynamonu

opcjonalnie 2 kostki gorzkiej czekolady

Daktyle namocz przez noc lub zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby stały się miękkie. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie, aż wchłonie cały płyn. Następnie przełóż ją do pojemnika blendera i zmiksuj z mlekiem, daktylami, surowym kakao cynamonem oraz dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Zmiksuj składniki na gęsty, czekolady krem. Przelej budyń do miseczki i zaserwuj go z dodatkiem super foods oraz świeżymi owocami. Polecamy płatki kokosa i pestki granatu!

Poznaj dania z udziałem super foods - PRZEPISY >>