Ciasto rabarbarowe w wersji light

Korzystamy z dóbr natury, które daje nam lato, tworząc pyszne, owocowe przysmaki. Do ulubionych klasyków tego sezonu należą wypieki z udziałem rabarbaru! Jego kwaśny smak idealnie równoważy słodkie desery i stanowi prawdziwie zdrową przekąskę. Ma w sobie bowiem moc witaminy C, dużą dawkę żelaza, fosfor, magnez oraz sód. Jak przyrządzić pyszne, letnie ciasto w wersji fit? Zamiast cukru warto użyć syropu klonowego, a zwykłą mąkę czas wymienić na pszenicę orkisz - mającą niski indeks glikemiczny!

Letnia tarta z rabarbarem - przepis

Składniki:

150 g solonego masła

100 g przesianej mąki orkiszowej

400 g rabarbaru

3/4 szklanki syropu klonowego

2 jajka

200 g migdałów

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka proszku do pieczenia

aromat migdałowy

Rabarbar umyj, przekrój na pół i pokrój łodygi w słupki o długości ok. 4 cm. W misce połącz masło (powinno być w temperaturze pokojowej) z syropem klonowym i jajkami. Kiedy masa stanie się gęsta i kremowa, dodaj do niej proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy, aromat oraz migdały. Masę przełóż do tortownicy lub keksówki, nasmarowanej wcześniej masłem, czy olejem kokosowym. Na jej wierzchu ułóż kawałki rabarbaru. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż się zarumieni. Po tym czasie przykryj jego wierzch folią aluminiową i jeszcze raz wstaw do piekarnika, na ok. 10-15 minut. Serwuj deser po kompletnym wystudzeniu. 

Poznaj przepis na budyń kokosowy z rabarbarem >>