Wino domowe - jak je zrobić?

Uwielbiamy wino. Ten wykwintny trunek doskonale uwydatnia smak wytrawnych dań i jak nic umila wieczory z przyjaciółką. Czerwone wino doskonale sprawdza się do niedzielnego obiadu, gdyż ma właściwości poprawiające trawienie. Zawiera wiele antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i korzystnie wpływają na skórę. A podgrzane z pomarańczą oraz korzennymi przyprawami świetnie rozgrzewa w mroźne dni. Wino można wytwarzać nie tylko z białych czy czerwonych winogron. Popularność zyskuje np. wino z ryżu (sprawdź przepis >>), choć nie jest to alkohol wykonany z owoców. Jakie wino smakuje najlepiej? Choć jest wiele rodzajów, a smak każdego z nich zależy od tego, z którego krańca świata pochodzi, żaden nie smakuje tak, jak wino domowe. Trunek wykonany tradycyjną metodą daje wiele satysfakcji. Butelki alkoholu własnej produkcji będą miłą (i smaczną!) pamiątką po latach. Przepis na wino nie jest trudny -  poznaj sprawdzony, domowy sposób!

Przepis na wino

Składniki:

9 kg ciemnych winogron 

2,7 l wody

1 kg cukru

drożdże Bordeaux

3 ml pożywki dla drożdży

Kiście winogron umyj i oddziel od grona. Owoce zmiażdż, zamiast je miksować. Powstały moszcz wlej do butli balonowej. Cukier zagotuj razem z wodą. Gdy się wystudzi, przelej go do balona z moszczem. Dodaj drożdże i pożywkę dla drożdży. Całość przykryj i odstaw na 7 dni, pamiętając, by każdego dnia wstrząsnąć butelką. Po upływie tygodnia zbierz pianę powstałą na wierzchu płynu, ponownie przelej wino do balona i zatkaj je korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw alkohol na 4 tygodnie, po tym czasie ponownie zbierz osad i powtórz czynność. Proces powtarzaj cyklicznie każdego miesiąca. Wino gronowe stanie się zdatne do spożycia, gdy postoi w zaciemnionym miejscu przynajmniej 8 miesięcy. Najlepiej smakuje po upływie roku. 

Przepisy na drinki w niskokalorycznej odsłonie >>