Czy matcha wspomaga odchudzanie?

Czas wymienić poranną kawę z mlekiem na matcha latte! Ten zielony specyfik to w rzeczywistości liście krzewów, posiadające moc chlorofilu oraz szereg antyksydantów. Z tej przyczyny tę japońską herbatę określa się mianem najlepszej na świecie, bowiem jej właściwości przewyższają działanie innych, prozdrowotnych naparów. Co więcej, matcha dostarcza organizmowi błonnik pokarmowy, dzięki czemu na dłużej zaspokaja apetyt. Na dodatek, jej regularne spożywanie przyśpiesza metabolizm i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej - picie matchy warto połączyć z uprawianiem sportu! Ta herbata działa również przeciwwirsowo, zwalcza wolne rodniki i, co ważne, obniża poziom złego cholesterolu. Dlaczego warto zaczynać od niej dzień? Bo daje większego kopa energii niż kawa, przy okazji wspomagając detoks organizmu.

Matcha latte - przepis

Z piciem matchy wiąże się cały rytuał - zgodnie z japońską tradycję, tą herbatę parzy się w 70/80 stopniach, by następnie energicznie ją zamieszać i połączyć z mlekiem (polecamy kokosowe albo migdałowe!). Smak matchy jest delikatny, dlatego dodatek tego super foodu sprawdza się także w słodkich wypiekach - dzięki niemu ulubione ciasteczka czy muffiny zyskają jasnozielony kolor! 

Przepis:

1 łyżeczka herbaty matcha

filiżanka ciepłej wody (o temperaturze 70/80 stopni)

łyżeczka syropu klonowego (jeśli lubisz słodzić)

3/4 filiżanki mleka

Przesyp herbatę do wysokiej szklanki i zalej ją wodą. Następnie podgrzej mleko w rondelku i dolej je do matchy (warto je spienić). Na koniec dodaj do naparu ulubiony słód. Całość delikatnie zamieszaj.