Małe owoce–cuda o obiecujących właściwościach, uznawane są za jedne z najzdrowszych znanych owoców. Jagody goji są owocami kolcowoju pospolitego (Licium Barbarum), krzewu z rodziny psiankowatych. W Polsce, traktowana jest głównie jako roślina ozdobna, z kolei w Chinach ceni się ja za swoje właściwości odżywcze i lecznicze.

W sklepach spotkamy je w formie suszonej. Wyglądają jak małe czerwone diamenciki. Jagody goji nie charakteryzują się wyraźnym smakiem, jednak walory smakowe ustępują miejsca cennym składnikom pokarmowym, a jest ich wiele!

Znane jako owoce długowieczności zawierają szereg witamin, między innymi C, E oraz witaminy grupy B, a także pierwiastków mineralnych: wapń, potas i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik, antyoksydanty, luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy, german wzmacniające układ odpornościowy.

Owoce są korzystne dla cukrzyków, ponieważ regulują prawidłowy poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę układu trawiennego, dlatego są polecane dla osób odchudzających się. Składniki odżywcze występujące w tych czerwonych diamencikach wykazują również działanie wzmacniające stawy kości. Poprawiają pamięć, skład krwi, wzrok a także nastrój – łagodzą stres i niepokój.

Jak można je jeść? Jako dodatek do śniadania, na przykład owsianki lub koktajli owocowych. Dobrym pomysłem będzie dodanie ich do domowych ciastek, ciast lub batonów musli. Oczywiście można je traktować również jako samodzielną przekąskę.

Czy jecie jagody goji? Do czego je dodajecie? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!