Gelato World Tour to prestiżowy konkurs, na którym chcieliby się znaleźć wszyscy miłośnicy lodów. Podczas niego wybiera się najlepszy smak deseru na zimno. W konkurencji wzięło udział 36 drużyn z 19 krajów świata, składających się z lodowych rzemieślników, mistrzów w swoim fachu. Zwycięski smak stworzył Alessandro Crispini, właściciel włoskiej lodziarni w Spoleto. Najlepsze lody świata powstały z trzech rodzajów pistacji pochodzących z Sycylii. Dwa rodzaje należały do odmiany "Bronte", a trzecia z upraw w okolicach Agrigento. Autor przysmaku udowodnił, że pistacjowy smak wcale nie jest banalny. Wystarczy umieć odpowiednio go sporządzić. Tutaj dużą rolę w wyciągnieciu pistacjowych aromatów odegrała specjalna obróbka termiczna. Alessandro prażył pistacje przez 24 godziny, by następnie wyparzyć je w cukrze z dodatkiem wanilii z Madagaskaru. Brzmi nieprawdopodobnie pysznie!

Tak wyglądały zwycięskie lody: