Powstaje coraz więcej restauracji, bistro oraz burgerowni z wegańskim jedzeniem. Chętnie odwiedzacie takie miejsca? Jesteście zwolenniczkami tego rodzaju kulinariów? A może macie problem ze sprecyzowaniem, czym właściwie jest weganizm?

Warto zaznaczyć, że weganizm, to nie tylko sposób żywienia się z pominięciem składników pochodzących od zwierząt. To jedna z cech, która składa się na odpowiedni styl życia. Weganie nie używają kosmetyków ani ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców, bojkotują także wszelkie produkty testowane na zwierzętach. 

Kuchnia wegańska opiera się na tych samych grupach pokarmowych co kuchnia wegetariańska, z wyłączeniem nabiału. Podstawą diety wegańskiej są warzywa i owoce, zboża - najlepiej z pełnego przemiału, a także rośliny strączkowe. Wymienone produkty uzupełniają orzechy, nasiona i oleje roślinne. Dieta poprzez niską zawartość tłuszczów nasyconych jest wolna od nadmiernej ilości cholesterolu. Jest  również źródłem ogromniej ilości witamin, m. in. B1, B2PPkwasu foliowego, witaminy C, a także witaminy E.

Przedstawiamy łatwe wegańskie przepisy na cały dzień - smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. 

Dzień z kuchnią wegańską: owsianka na śniadanie

Potrzebujesz: płatki owsiane (mogą być też orkiszowe lub żytnie) / ulubione suszone owoce, np. daktyle, żurawina, morele, jagody goji, rodzynki / ulubione świeże owoce (poza sezonem mogą być mrożone) / różne orzechy / przyprawy, np. cynamon, wanilia / siemie lniane / jako spoiwo - banan lub mleko sojowe

Płatki zalej gorącą wodą i odstaw na chwilę aż napęcznieją. Dodaj ulubione suszone i świeże owoce, uzupełnij bakaliami. Mieszankę możesz przyprawić cynamonem i dodać siemię lniane. Jeśli masz ochotę całość zalej mlekiem sojowym lub bananem (rozgnieć go widelcem, żeby powstała odpowiednia konsystencja jako spoiwo płatków). Gotowe! Nie ma tu żadnych sztywnych reguł, mieszaj co lubisz i testuj nowe połączenia smakowe. Śniadanie robi się błyskawicznie, jest idelane do pracy i dodaje mnóstwo energii!

Dzień z kuchnią wegańską: quinoa z warzywami na lunch

Potrzbujesz: quinoa (komosa ryżowa) / cukinię / paprykę / cebulę / kalarepkę / natkę pietruszki / oliwę z oliwek / sól i pieprz do smaku

Komosę ryżową ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa najlpiej będą smakować podpieczone w piekarniku. Pokrój cukinię, cebulę, kalarepkę i paprykę, następnie polej oliwą, przypraw solą i pieprzem - wymieszaj. Warzywa wysyp na folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż się zrumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika wymieszaj z ugotowaną komosą i posyp natką pietruszki. Lekki i zdrowy posiłek gotowy. Smacznego!

Dzień z kuchnią wegańską: zupa z soczewicy na obiad

Potrzebujesz: 2 marchewki / 1 cebulę / puszkę pomidorów w zalewie / 1 szklankę zielonej soczewicy / 2 ząbki czosnku / 1l bulionu warzywnego / szczyptę mielonego kuminu / szczyptę chilli / oliwę z oliwek / sól i pieprz do smaku

Marchewki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż cebulę aż będzie szklana. Dodaj marchew i podduś całość. Kiedy marchew będzie miękka wlej bulion warzywny. Podgrzewaj ok. 8 minut. Soczewicę przepłucz wodą i dodaj do bulionu. Gotuj aż będzie miękka (ok. 25 minut). Dodaj pomidory w puszcze, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, aż soczewica będzie zupełnie miękka, a zupa lekko zgęstnieje. Taki posiłek jest idalny na chłodne zimowe dni!

Dzień z kuchnią wegańską: bananowy chlebek z czekoladą na deser

Potrzebujesz: szklankę mąki razowej / szklankę mąki orkiszowej / 1/3 szklanki brązowego cukru / 1/3 szklanki oleju rzepakowego / szklankę ulubionych orzechów / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / szczypta soli / tabliczkę gorzkiej czekolady / 2 łyżeczki cynamonu / 1 łyżeczkę przyprawy do piernika / 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii / 3 dojrzałe banany 

Banany rozgnieć widelcem, czekoladę i orzechy grubo posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj czekoladę, orzechy i przyprawy. Banany, olej oraz ekstrakt z wanilii połącz ze sobą. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj. Piecz ok. godziny. Sprawdź ciasto wtykając w nie patyczek - jeśli będzie suchy oznacza to, że ciasto jest gotowe.

Dzień z kuchnią wegańską: hummus z warzywami na kolację
Potrzebujesz: puszkę ciecierzycy w zalewie / sezam lub pastę tahini / 2 łyżki oliwy z oliwek / ząbek czosnku / sok z połowy cytryny / sól

Jeśli nie masz pasty tahini, możesz przygotować ją samodzielnie. Ziarna sezamu (6 łyżek) upraż na suchej patelni. Poczekaj aż sezam wystygnie i zmiksuj go na gładką masę z oliwą z olwiek. Dodaj czosnek, sok z połowy cytryny, sól i miksuj dodając stopniowo ciecierzycę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody. Gotowy hummus podawaj z pieczywem lub świeżymi warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką lub zielonym ogórkiem.