Zupa krem ze szparagów - przepis

Szparagi nareszcie zawitały na straganach. To wiosenne warzywo ma delikatny smak i pasuje do wielu wytrawnych dań. Świetnie smakuje podsmażone z jajkiem sadzonym lub zapieczone w tarcie z serem kozim. Lubimy je również pod postacią zupy krem, która sprawdzi się na lekką, dietetyczną kolację. Warto wiedzieć, że szparagi są niskokaloryczne i sprzyjają utracie zbędnych kilogramów! Możesz śmiało włączyć je do jadłospisu na redukcję masy ciała. Uważa się je również za silny afrodyzjak - może warto przyrządzić z nich danie dla chłopaka? Szparagi zawierają cenny kwas foliowy, witaminę C i E oraz beta-karoten, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na cerę. Znajduje się w nich również asparagina odpowiedzialna za dobre nawodnienie organizmu. Oprócz tego w warzywie jest błonnik oraz inulina - prebiotyk, który usprawnia metabolizm. Nie czekaj, tylko korzystaj z sezonu! Zupa krem ze szparagów to nasz faworyt. 

Przepis:

2 pęczki białych lub zielonych szparagów

1 cukinia

1 ząbek czosnku

1 litr bulionu

1 cebula

oliwa

sól, pieprz

sok z cytryny

łyżka śmietany/jogurtu naturalnego/mleka kokosowego

dodatki: świeża bazylia, chipsy z batata

Pokrój szparagi na trzy części - odetnij końcówkę i główkę. Główki odłóż na bok, końcówki wyrzuć, a pozostałą, środkową część pozostaw do zupy. Pokrój cebulę i czosnek, po czym zeszklij je na oliwie. Przełóż je do garnka wraz z pokrojoną w kawałki cukinią oraz szparagami. Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gotowy wywar zmiksuj i przelej przez sitko, po czym ponowie go zagotuj wraz z główkami szparagów. Po 3 minutach zdejmij zupę z ognia i przelej do miseczek. Porcję kremu serwuj z łyżką śmietany lub jogurtu, dopraw ją solą, pieprzem, czy sokiem z cytryny.

Szparagi - przepisy na 3 najlepsze dania >>