Jak zrobić domowy jogurt?

Moda na roślinne zamienniki nabiału opanowała sklepowe półki, proponując nam coraz szerszy wybór mlekopodobnych produktów. Czym są spowodowane te zmiany? Wzrastającą świadomością konsumentów co do procesu ich produkcji, jak i powszechna nietolerancja laktozy. Co gorsza, masowo wytwarzane mleko i jogurty mają w swoim składzie sztuczne dodatki, które polepszają ich smak oraz gwarantują dłuższą datę przydatności. A więc, czy istnieją naturalne probiotyki, które przynoszą korzyści dla zdrowia? Tak! I z łatwością wykonasz je w domu - z pomocą bakterii jogurtowych zamieniających zwykły napój roślinny w kefir zbawienny dla figury (dowiedz się więcej o odchudzającej kuracji kefirowej >>)

Wegański jogurt migdałowy - przepis

Składniki:

300 g namoczonych przez noc migdałów

ok. 600 g przefiltrowanej wody

saszetka bakterii jogurtowych

szczypta soli himalajskiej

Migdały zmiksuj w pojemniku blendera z wodą oraz szczyptą soli. Następnie przelej masę do rondelka i podgrzewaj ją na małym ogniu, dodając saszetkę bakterii jogurtowych. Kiedy masa się połączy przelej jogurt do jogurtownicy (przyrządz dostępny w sklepach AGD) i pozostaw go w niej na ok. 4 godziny, po czym wstaw gotowy produkt do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie będzie zdatny do zjedzenia - serwuj go z granolą i owocami!

Dieta bezmleczna - sprawdź przepisy >>

Akcesroia kuchenne, kup on-line: