Awokado triumfuje pośród wszystkich owoców. Nie od dziś wiadomo, że jego spożywanie niesie ogromne korzyści dla zdrowia. Wszystko za sprawą zawartych w nim zdrowych tłuszczów, które zamiast tuczyć, wspomagają odchudzanie. Owoc cechuje także duża zawartość witaminy E (nazywaną witaminą młodości), błonnika i kwasu foliowego. Dzięki temu, że ma delikatny, lekko orzechowy smak, sprawdza się w wytrawnych oraz słodkich posiłkach. Jest więc naszym sprzymierzeńcem na diecie! Z awokado wyczarujesz nie tylko modnego tosta z jajkiem w koszulce, ale i kremowy, mocno czekoladowy budyń. To również świetna alternatywa dla jajek w jadłospisie wegan oraz doskonały dodatek do domowych maseczek na włosy czy twarz.

5 najlepszych dań z awokado - PRZEPISY >>

Nie dziwi więc fakt, że na świecie otwierają się lokale poświęcone wyłącznie awokado. Najpierw furorę zrobiła restauracja "The Avocado Show" w Amsterdamie (dowiedz się więcej >>), a teraz Nowy Jork oszalał na punkcie baru "Awokaderia", który w poniedziałek otworzył się w Brooklynie. To kolejne, niesamowite miejsce, gdzie zielony, maślany owoc jest bohaterem każdego dania. Bo awokado można jeść o każdej porze dnia - na śniadaniowym croissancie, w obiadowym poke, deserowym brownie czy w formie burgera (zamiast bułki) na kolację. Palce lizać! Bar "Awokaderia" prowadzi dwóch Włochów, w których kraju ten owoc nie jest zbyt popularny. Jeden z nich, Francesco Brachetti, mieszkał niegdyś w Meksyku i tam zakochał się w kremowym owocu. Do tego stopnia, że postanowił poświęcić mu swoją restauracje, w której posiłki z awokado będą inspirowane zarówno meksykańską, jak i egipską czy japońską kuchnią.