Trendy żywieniowe 2016 - co zawładnie naszymi talerzami w tym roku?

Od wschodnich wybrzeży USA, po Izrael i wyspy Indonezji. Tegoroczne trendy kulinarne nie znają granic, a my przeczuwamy, że nadchodzi nowa rewolucja smaków. Na chwilę zapomnij o jarmużu - w jego miejsce do menu wchodzą wodorosty, które sprawdzą się nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dodajemy je do zup, dań, koktajli (w postaci sproszkowanej spiruliny) oraz hawajskich sałatek w wersji poke. Stawiamy także na żywność fermentowaną coraz bardziej docenianą w kuchni polskiej i na świecie. Mowa tu nie tylko o kimchi, czy kiszonej białej kapuście - do trendów zaliczany jest również herbaciany napar kombucha posiadający moc żywych kultur bakterii. I choć w minionym roku pokochaliśmy koktajle w słoikach, tym razem stawiamy na dania podawane w misce. To właśnie smoothie bowl z jagodami acai zawładnęły Instagramem, na równi z lunchem w postaci miksu kaszy quinoa, sezonowych sałat, owoców, orzechów, nasion i pieczonych warzyw.

Drugie życie zostaje przywrócone tradycyjnym, domowym wypiekom (pomimo trendowi na dietę bez glutenu, który nigdzie się nie wybiera), jak chleb na zakwasie, babka, czy koszerna chałka. W roku 2016 restauratorzy zwrócą również uwagę na sposób prowadzenia swojej kuchni. Modne będą bary w wersji pop-up o wędrującym, tymczasowym położeniu i zmiennym menu zależnym od widzimisię kucharza. Restauracje w wersji slow pójdą o krok dalej - od teraz podczas przygotowywania posiłków w kuchni nie zmarnuje się nawet okruszek. 

Trendy żywieniowe 2016: poznaj 10 trendów kulinarnych - GALERIA >>  

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life

Zakupy kuchenne: