Tapioka z masłem orzechowym i figą

Znudziła ci się tradycyjna owsianka? Zamień ją na śniadaniowy budyń z tapioki przekładany zdrowymi dodatkami! Ten bezglutenowy, dietetyczny posiłek sprawdzi się także jako deser w stylu fit. Możesz przemycić w nim świeże owoce, super foods oraz naturalne tłuszcze - składniki podkręcające metabolizm. Tapioka doskonale smakuje, gdy przyrządzi się ją na mleku kokosowym. Dzięki temu jest słodka i ma gęstą konsystencję. Choć nie jest kaloryczna, potrafi zaspokoić apetyt na dłużej. Warto włączyć ją do bezglutenowego menu lub jadłospisu na diecie redukcyjnej. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos, który możesz zabrać do pracy w szklanym słoiczku. Gotowa na ucztę dla podniebienia?

Budyń z tapioki - przepis

Składniki:

1/3 szklanki tapioki

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego 

dodatki:

2 łyżki naturalnego masła orzechowego

1 figa

4 mrożone truskawki + 2 łyżki wody

płatki kokosa, super foods

Tapiokę przesyp do miski, zalej mlekiem i pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie przelej perełki wraz z płynem do rondelka i gotuj je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając całość co jakiś czas. Następnie przelej mleko z tapioką do szklanego naczynia (np. słoika) i poczekaj, aż kulki zaczną wchłaniać płyn i tworzyć gęstą, żelową masę. W tym czasie truskawki zmiksuj z wodą w naczyniu blendera. Gdy pudding z tapioki będzie ostudzony, przelej go do słoiczka, przekładając masę masłem orzechowym i plastrami świeżej figi. Na wierzch wylej mus truskawkowy, możesz oprószyć go płatkami kokosa i ulubionymi dodatkami.

Poznaj nasze bezglutenowe PRZEPISY >>