Raw przekąska - ciasto bananowe

Kochamy ciasta w wersji raw - są słodkie, łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia piekarnika. Co więcej, zawierają nieprzetworzony tłuszcz, mnóstwo witamin oraz szereg antyoksydantów. Dzięki temu są słodyczą przyjazną dla zdrowia! Taki deser sprawdza się również na śniadanie, gdyż ma wysoką wartość energetyczną. I choć brak w nim mąki, czy białego cukru, jego smak oczarowuje swoją słodyczą! Surowe ciasto to idealna opcja dla wegan, czy osób na diecie pozbawionej glutenu. Chcesz być fit? Lepiej postaw na domowe słodycze, zamiast kupnych, wysoko przetworzonych batonów! 

Surowe ciasto bananowe 

Przepis:

spód:

2 szklanki dowolnych orzechów (np. laskowych)

2 szklanki wiórków kokosowych

1 i 1/2 szklanki białej kaszy gryczanej

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1/4 szklanki + 2 łyżki surowego kakao

2 szklanki miękkich daktyli

nadzienie:

1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca

2 łyżki soku z cytryny

1/4 szklanki wody kokosowej

2 łyżki syropu klonowego

szczypta soli himalajskiej

łyżeczka aromatu waniliowego

1/4 szklanki oleju kokosowego

+ 2 banany pocięte w plasterki

polewa:

1/2 szklanki surowego kakao

1/2 szklanki oleju kokosowego

1/4 szklanki syropu klonowego

Orzechy nerkowca i daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia przygotuj spód ciasta, miksując wszystkie składniki w malakserze lub pojemniku blendera. Gotową masę przełóż do plastikowego, prostokątnego pojemnika, całość równomiernie rozprowadź i schowaj do lodówki. Następnie przygotuj nadzienie - zblenduj orzechy, wodę kokosową, sok z cytryny, szczyptę soli, wanilię oraz olej. Na schłodzony spód wyłóż plastry banana, a na nie gotowy krem. Ponownie włóż ciasto do lodówki. Teraz przygotuj czekoladową polewę - połącz kakao z płynnym olejem kokosowym i syropem, po czym rozprowadź masę na powierzchni schłodzonego kremu. Ciasto włóż do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie potnij je na kwadraty nożem zwilżonym w ciepłej wodzie. Smacznego! 

Poznaj inne przepisy na ciasta bez pieczenia >>