Dietetycy są zgodni co do tego, że w odchudzaniu pomaga konsumowanie mniejszych porcji. Niestety, zazwyczaj "jemy oczami" - świadomość najedzenia się do syta przychodzi dopiero po opróżnieniu dużego talerza. Specjaliści sugerują więc, by jeść z mniejszych naczyń o ciemnych kolorach, co ma zapobiegać objadaniu się. Na ciekawy pomysł wpadła artystka Marie Vogelzang, która zaprojektowała przedmioty wypełniające naczynia o apetycznych kształtach i kolorach (zobacz zdjęcia >>). Dzięki nim mamy mieć wrażenie, że jemy duże porcje, by nie musić po posiłku sięgać po dokładkę. Równie sprytny jest nowy projekt Studia Playfool. To naczynia "Half/Full" - miski, kubki i  talerze z lustrami, optycznie podwajające ilość jedzenia na talerzu. Osobliwa zastawa ma ułatwić odchudzanie oraz...przygotować nas na "gorsze czasy". Jej twórcy zwrócili uwagę na zmiany klimatyczne, które mają wpływ na światowe rolnictwo. Wiedzą, że w przyszości niektóre produkty, jak awokado, orzechy czy wołowina, mogą nie być już tak łatwo dostępne, jak dzisiaj. Ich cena jeszcze bardziej wzrośnie.

Naczynia z lustrem pomnażają porcje, przez co mamy wrażenie, że jemy dwa razy więcej. Dzięki temu szybciej osiągamy zadowolenie z posiłku i przestajemy odczuwać ssanie w żołądku. To oznacza, że pozornie konsumując tyle, co zwykle, tak naprawdę zjemy znacznie mniej. Możemy więc zapomnieć o restrykcyjnych dietach i spokojnie pozwolić sobie na deser!

7 letnich składników, które przyspieszają spalanie tłuszczu >>